Udruga za prava pacijenata: Imamo velik rast novootkrivenih zloćudnih bolesti

Vijesti 09. stu 202114:34 > 15:06 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, komentirala je u N1 Studiju uživo stanje u bolnicama kao i uvođenje covid potvrda.

Na prijedlog HUBOL-a smanjuju se hladni pogoni u bolnicama. “Alarmantna je situacija gdje su bolnički kapaciteti popunjeni, pune se intenzivne, a svi liječnici koji su radili s pacijentima u redovnim programima, sad se moraju posvetiti intenzivnim pacijentima”, rekla je Jasna Karačić i dodala:

VEZANE VIJESTI

“To je opasnost i za prilogađavanje načina rada i za pacijente koji ne mogu do zdravstvene zaštite. Lani se pokazalo da je to uzrokovalo velike probleme. Imamo velik rast kroničnih nezaraznih bolesti, komplikacija, novootkrivenih zloćudnih bolesti o kojima se nije vodilo računa i imamo velik broj pacijenata s metastazama. Prošle godine se nije vodilo računa o tome i sad ponavljamo iste greške. Kad se odluči da se zatvaraju vrata pacijentima u redovnom programu, mora se ponuditi alternativno rješenje da nitko ne ostane bez zdravstvene zaštite.”

Na pitanje postoji li alternativa i zašto se ne dogovori neka pomoć kod privatnih ustanova, Karačić ističe;

“To je problem. Praksa u drugim zemljama EU pokazuje komplementarnost javnog i privatnog zdravstva gdje je vlada omogućila pacijentima da odu privatniku i da će im troškovi biti refundirani. U Hrvatskoj s jedne strane imamo velik profit privatnih zdravstvenih ustanova koje su bilježile rast prošle godine, što smatramo da nije fer da netko ima profit na štetu pacijenata. A kad bi se pacijentima refundirao trošak, problem bi se riješio jednostavno. Ne razumijem zašto zdravstveno osiguranje ne može pokriti jednu pretragu, jedan pregled u privatnoj ustanovi, ne mora biti ni puna cijena, ali da se refundira trošak koliko to košta u bolnici.”

Kaže da se godinama borimo s dugovima u zdravstvu, ali tu ne radimo ništa.

O uvođenju covid potvrda dodaje: “Covid potvrde su već dugo na snazi, koriste se u drugim europskim zemljama. U početku su izazvale prijepore oko etičkih i pravnih dilema. EU je to najavila u svrhu slobodnog kretanja među državama, to je bio sinonim za slobodu, a sad se tumače kontradiktorno da je to sinonim za ograničavanje kretanja. One ne bi zaživjele u europskim zemljama da nisu legitimne i pravno regulirane. Hrvatska tu nije iznimka. Informirani pristanak se mora poštovati – informacija mora biti razumljiva. Problem je što da građani nisu informirani o cjepivu, o svim nuspojavama, o načinu zaštite i kad ljudi to ne razumiju, ne daju pristanak. Važna je bolja informiranost za povjerenje građana.”

Autoritarni pristup dodatno izaziva nelagode, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!