Barić o otkazima zbog covid potvrda: Radnici bi mogli dobiti te sudske sporove

Vijesti 09. stu 202113:58 > 15:20 0 komentara
N1

Sanja Barić komentirala je u Saboru da se obavezno cijepljenje može provesti samo ako se prethodno donese zakon o tome.

“Može se ići s covid potvrdom na sve djelatnosti, no sad se čini da su granica djeca. Znanost pokazuje da nije dovoljno sigurno i ispitano za djecu, ali za ostalo bi se moglo. Problem je provedbe, propisati se može. Mora postojati realna opcija provođenja”, rekla je Ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

VEZANE VIJESTI

Dodala je da je problem što pet dana do primjene uvođenja šire upotrebe covid potvrda još nema detaljnih uputa:

“Problem svih sustava je što bi se puno toga trebalo bolje domisliti, a onda provesti, ali to je opći problem u Hrvatskoj. Ova situacija zahtijeva hitnost. Doista ne vidim nijedan razlog da nakon skoro dvije godine krize nemamo jasno razrađene planove u slučaju a, b, c itd. Tako da ne vidim opravdanja. Da sam u ustavno-pravnoj situaciji da o tome odlučujem, a ne samo dajem mišljenje, imala bih s time problem.”

Komentirala je covid potvrde u Austriji za koje se ne priznaje testiranje: “Ako se uvede temeljem zakona, ne može odlukom Stožer, zakonom bi to trebalo propisati – to je onda obavezno cijepljenje, a to se može uvesti samo zakonom. Testiranje je najmanje tegobno, ono mora ostati da bi mogla biti mjera Stožera. Ako je obavezno cijepljenje, onda mora biti zakon. Njemačka razmatra testiranje kao jedino, ali tu je problem financiranja svih tih testova, a i postavlja se pitanje je li to onda opravdanje onima koji kažu da je sve u interesu farmaceutske industrije. Više se zarađuje na testovima nego cjepivu.”

Na pitanje je li protuustavno što je ministar Banožić predsjedniku Republike zabranio korištenje resursa Ministarstva, rekla je:

VEZANA VIJEST

“Ne vidim tuu protuustavnost. Vidim probleme sa Zakonom o obrani i njihovim internim odredbama, ali u Ustavu se ne vidi da je predsjedniku za potrebe izvršavanja predsjedničkih ovlasti potrebno korištenje opreme Ministarstva obrane.”

Komentirala je i otkaze u Centru Stančić:

“Tu je velika greška Stožera, rukovođenja krizom gdje su ove situacije trebale biti predviđene i regulirane, poželjno zakonom. Radni odnos je pravo na rad i tu je sukob između dva ljudska prava. Osobno mislim da sad postoji mogućnost da će ti radnici te sporove jednog dana dobiti na sudovima, ali nije jasno jer se mogu izvući i ovakva i onakva tumačenja. Sad bih ponovno našla način reći da je otkaz pretjerana sankcija i da je trebalo naći suspenziju kao nižu mjeru. Uvijek bih išla na nižu mjeru.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!