VIDEO / Hrvatska dobila prvu AI političarku, na predstavljanju bocnula i HDZ

Vijesti 01. tra 202418:03 0 komentara
Instragram

Stranka Možemo! predstavila je prvu hrvatsku političarku generiranu putem umjetne inteligencije, a ime joj je - Nitkolina.

Nitkolina je kreirana radi borbe protiv lažnih vijesti i informacija tijekom ove izborne kampanje, poručili su iz Možemo.

“Ja sam Nitkolina. Nositeljica imaginarne digitalne izborne jedinice Možemo i prva hrvatska AI političarka. U isto vrijeme postojim i ne postojim. Nešto kao i lajkovi na stranicama HDZ-a. No za razliku od taktika kojima se se služe naši politički protivnici kako bi unijeli pomutnju i širili dezinformacije u digitalnom prostoru, ja ću prema vama uvijek biti transparentna i iskrena.

Ja sam podsjetnik na sve ono što je danas moguće izvesti koristeći tehnologiju. U svojem djelovanju držat ću se etičkog kodeksa stranke Možemo, a moja jedina uloga biti će da promičem kritičko razmišljanje i budem primjer kako sve što vidimo i čujemo nije nužno stvarno i istinito. E da, izađite na izbore 17.4. I Sretan Uskrs!” poruka je Nitkoline u objavi na Instagramu.

Iz Možemo su predstavili i svoj Kodeks političkog komuniciranja na društvenim mrežama u izbornoj kampanji kojim se obvezuju da neće “generirati lažne vijesti i deepfakove, koristiti farme klikova i stranačke botove”, već se protiv toga boriti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!