“Premijer napuše balon, pusti ga, a kad krene pucati on dođe riješiti problem”

Vijesti 20. lip 202317:44 0 komentara

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Franko Vidović gostovao je u Newsroomu N1 televizije u kojem je komentirao političke aktualnosti.

Osvrnuo se na otvorena bilateralna pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Mi sa BiH imamo popriličan broj neriješenih pitanja, od onih famoznih optužnica koje se nalaze u zrakopraznom prostoru, i mislim da je to jedno od pitanja koje je trebalo biti na dnevnom redu, dapače, trebalo biti potencirano od premijera Plenkovića”, kaže Vidović.

Smatra kako je ta stvar koju svakako treba riješiti, jer, kako naglašava Vidović, Hrvatska vojska nije u BiH došla sama već na poziv ondašnjeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Podsjetio je da bi Bihać bio nova Srebrenica da nije bilo Hrvatske vojske.

Što se tiče Trgovske gore, kaže da Hrvatska geografski nema uvjete da može smjestiti nuklearni otpad a da nikome ne smeta. Ističe da Trgovska gore ispunjava najvažniji uvjet, a to je da nuklearni otpad ne dođe u kontakt s riječnim tokovima i podzemnim vodom.

“Što se tiče ostatka, on je i sad uskladišten i nikome se ne događa ništa oko toga”, kaže Vidović i smatra da ne zna čemu zabrinutost i pompa BiH.

Komentirao je i promjene izbornog zakona u BiH.

“Hrvati imaju prava po Daytonskom sporazumu, ali ih ne konzumiraju zbog situacije na terenu”, kaže Vidović i dodaje da je hrvatski narod u BiH spriječen u konzumaciji svojih Daytonom garantiranih prava.

“Ja pozdravljam sve promjene koje idu u tom smjeru, da hrvatski narod dobije pravo pravo izabrati svoje zastupnike, a ne da im se potura ovaj ili onaj kao njihov zastupnik, a onda se izabere glasovima bošnjačke većine”, kaže Vidović.

“Srbijanska vlast nije zrela za razgovore”

Komentirao je i odlazak Andreja Plenkovića u Vojvodinu.

Smatra da njegov odlazak ne treba gledati kao uzvratni posjet premijera, premijerki Srbije Ani Brnabić koja je nedavno bila u Zagrebu. “Mislim da ovog momenta ni nema potrebe za tim. Svi znamo kakva je vlast u Srbiji, čime je sve opterećena i što se sve tamo događa”, kaže Vidović i dodaje da ne bi volio da se odlazak Andreja Plenkovića shvati kao posjet podrške Aleksandru Vučiću.

Kaže da je zato da Hrvatska ima normalne odnose sa Srbijom i razgovara sa Srbijom. “Ali po svemu sudeći, aktualni predsjednik Srbije nije taj s kim treba razgovarati”, kaže Vidović i ističe da srbijanska vlast nije zrela za razgovore. “Treba pričekati neke izbore u Srbiji”, kaže Vidović.

Komentirao je i izjave Ane Brnabić. Vidović kaže da ga trenutna vlast u Srbiji jako asocira na posljednje dane Miloševićevog režima.

“Srbija s takvom vlašću neće naprijed”, kaže Vidović.

Smatra kako su izvješća EU o nazadovanju Srbije pokazatelj u kojem smjeru ta zemlja ide.

Komentirao je prava Hrvata u Srbiji i usporedio ih je s pravima Srba u Hrvatskoj.

“Prava građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj daleko, daleko veća i šira i daleko se više poštuju”, smatra Vidović i dodaje da bi volio da Srbija dođe na razinu Hrvatske.

Osvrnuo se i na domaće političke aktualnosti i pregovore Vlade i Sindikata.

Kaže da taj dogovor gleda kao dio izborne strategije Andreja Plenkovića. “On napuše balon, pusti ga, a kad balon krene pucati on dođe riješiti problem”, govori saborski zastupnik i dodaje da je zajedničko svim tim slučajevima da na kraju ne rješava problem resorni ministar već premijer i da upravo u tome vidi da je riječ o predizbornoj strategiji.

“Do kada će to držati vodu – ne znam, ali postoji prostor da se povećaju plaće i više, ali premijer jke odlučio to davati na kapaljku”, kaže Vidović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!