Analitičar najavio zatišje u Ukrajini, objasnio zašto

Vijesti 11. lis 202209:06 0 komentara
REUTERS/Gleb Garanich

Vojni analitičar Marinko Ogorec komentirao je u Novom danu situaciju u Ukrajini. On smatra da sukob, ovim intenzitetom kojim se vodi sada, ne može trajati još dugo. Procjenjuje da će do zatišja doći kad počnu padati kiše i kad se stvori rasputica koja će obje vojske natjerati da se ukopaju i čekaju proljeće za daljnja djelovanja.

On kaže kako je bilo za očekivati da će ruska reakcija na eksploziju na Krimskom mostu biti burna. “Odgovor koji je uslijedio bio je brutalan, ali pomno planiran. Putin nije neselektivno gađao ciljeve. Gađao je uglavnom električnu infrastrukturu, ciljano. Putin ne smatra da vodi rat s Ukrajinom nego sa Zapadom. Ukrajina je veliki izvoznik električne energije u EU. Ako im uništiš električnu infrastrukturu nema više izvoza, produbljuje se energetska kriza”, objašnjava.

Upitan hoće li Ukrajina sad po hitnom postupku biti primljena u NATO, Ogorec kaže kako se nada da to neće biti sada jer bi to bilo jako loše. “To bi automatski značilo da je NATO u ratu s Rusijom, a to bi značilo ozbiljnu eskalaciju”, govor dodajući kako smatra da će ipak doći do susreta G7 zbog ove situacije.

vezane vijesti

“Za eskalaciju ne treba previše povoda. Bjelorusija je dosad bila suzdržana iako je apsolutni partner Rusije. S njenog teritorija je krenula agresija, ali ona se nije uključivala. Ne bi bilo dobro da dođe do daljnje eskalacije u tom smislu”, kaže Ogorec govoreći o porukama koje stižu iz Bjelorusije. Što se tiče Moldavije, on kaže kako ta zemlja ima ozbiljan problem s Pridnjestrovljem od ranije, tamo su stacionirane ruske snage. “Očekivalo se da će Putin krenuti iznad Odese kako bi se spojio sa snagama u Pridnjestrovlju, ali očito za to nema kapacitete još uvijek”, kaže. Moldavija, prema njegovim riječima, još uvijek nije ugrožena, kao ni ostale zemlje koje graniče s Ukrajinom.

Ogorec kaže kako se u priču s razmjenom zarobljenika uključila i Saudijska Arabija kako bi podigla svoj ugled. Smanjenje proizvodnje nafte na koje su se odlučile zemlje OPEC+ ide na ruku Rusiji, objašnjava Ogorec, a možda će biti i razlog da se krene u nove razgovore s Rusijom.

Kina se distancirala od Rusije i promatra kako će sve završiti. “Kina ima svoj problem s Tajvanom i gleda načine na koji bi se mogao riješiti njihov problem.”

“Zapad je taj koji Ukrajinu drži na površini i omogućuje joj da izvodi borbena djelovanja”, kaže dodajući da je nizak moral ruskih snaga koji “ne znaju ni zašto su tamo”.

“Činjenica je da Rusi imaju puno naoružanja i opreme, vidimo i iz ovih napada. Imaju sustave dalekog dometa, mogu napraviti još ozbiljnu štetu u Ukrajinu, a činjenica je da nisu pokazali cijeli arsenal”, govori. U sukob je, kaže, ozbiljno involviran SAD koji najviše pomaže Ukrajini.

Pregovori

vezana vijest

“Ako bi Putin sad sjeo za pregovarački stol, bez obzira što je dosad osvojio, sjeo bi u poziciji gubitnika. Zelenski očito nema namjeru uopće pregovarati, on misli da može dobiti još neke ustupke na terenu pa će onda vidjeti što dalje. Ova situacija može trajati do kraja mjeseca. Kad počnu kiše, to je rasputica, strahovito veliko blato, tada borbe moraju jenjavati jer nijedna strana nema manevarski potencijal kakav imaju sada”, zaključuje. Dodaje i kako je teško progozirati kraj rata. Može se reći da se oslabiti borbena djelovanja s rasputicom. “Obje strane će se nastojati ukopati u taktički povoljnom prostoru da bi prezimjeli. Pitanje je što se može dogoditi u proljeće”, kaže.

Ogorec ne smatra da će se Poljska uključiti u borbe jer je riječ o članici NATO-a. Kaže i kako Gruzija nije u poziciji u kojoj je npr. Finska, koja sada traži vize za ulazak Rusa. Gruziji bi bilo teško zatvoriti granice jer mnogo Gruzijaca radi u Rusiji, a mnogo Rusa ima tvrtke u Gruziji, a te dvije zemlje imaju i dosta zajedničkih gospodarskih interesa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!