Žene su u EU-u još uvijek neravnopravne muškarcima, zarađuju 16 posto manje

Vijesti 05. ožu 202215:41 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

Neravnopravnost žena i muškaraca u Europskoj uniji još uvijek postoji, iako je u posljednjem desetljeću ostvaren znatan napredak, rečeno je u subotu u Splitu na okruglom stolu o ženama u poslovnom svijetu i politici.

Događaj je organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (EPP) u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova i Savjetom mladih iz Splitsko-dalmatinske županije.

Ravnopravnost spolova ima važno mjesto u političkom programu Europske komisije koja je i donijela Strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje od 2020. do 2025. godine.

Njezin je temeljni cilj  jednaka mogućnost napredovanja za žene i muškarce te ravnopravno sudjelovanje i vođenje društva.

U Europskom parlamentu izuzetna se pozornost, rekla je Zovko, polaže da se rad žena, kako na radnom mjestu, tako i u kućanstvu, vrednuje.

“Treba osvijestiti mlade žene i djevojke da dignu svoj glas i preuzmu odlučniju ulogu jer je ovaj svijet itekako nesiguran, a njihovo sudjelovanje je prebitno”, kazala je hrvatska europarlamentarka.

Zarađuju 16 posto manje

Ponosna je što su baš žene na vodećim pozicijama u EU, ističući predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu iz redova pučana te Ursulu von der Leyen koja je čelnica Komisije.

“Događa nam se i rat u Ukrajini, nesigurnost na granicama Europske unije pa se i tu očekuje sudjelovanje žena koje nisu tu samo da liječe rane i pružaju utjehu nego da budu za stolom kad se donose važne i teške odluke”, kazala je.

“Današnji svijet je kaotičan, nemamo odlučnih ljudi, a puno smo izgubili i odlaskom Angele Merkel koja je, na neki način, pružala stabilnost u Europskoj uniji”, dodala je Željana Zovko.

Žene u EU prosječno zarađuju 16 posto manje nego muškarci, a brojku nezaposlenih, po podacima HZZ-a, žene čine udjelom od 56 posto, nabrojala je Danica Baričević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije.

“Pojedine stranke se ne pridržavaju zakonske odredbe o zastupljenosti žena u politici i na listama, a ako i ta zastupljenost bude u normi, onda žene često zauzimaju niže pozicije na listama. U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 47 skupštinara je 14 žena”, kazala je Baričević.

Dan žena cijelu godinu

Dan žena treba slaviti 365 dana u godini, istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, uz podatak kako je u ovoj dalmatinskoj županiji jednak broj pročelnica i pročelnika u Upravnim tijelima.

U veljači prošle godine europarlamentarci su, u raspravi o izazovima za budućnost ženskih prava, upozorili kako u niti jednoj državi članici Europske unije još uvijek nije postignuta potpuna jednakost spolova.

Žene u javnom i političkom životu, rečeno je tada, trebaju “djelovati kao nositeljice promjena”.

U Hrvatskoj je Zakonom o ravnopravnosti spolova koji se primjenjuju od lokalnih izbora u svibnju 2017. godine, obvezno poštivanje kvote od 40 posto za podzastupljeni spol na listama, ali zastupljenost žena u politici i dalje nije dostatna.

U Hrvatskom saboru, tako, tek je četvrtina žena, a u zemlji su svega dvije županice, Antonija Jozić u Požeško-slavonskoj županiji i Martina Furdek Hajdin u Karlovačkoj županiji.

Sudionici okruglog stola su, naposljetku, izrazili podršku Ukrajinkama i njihovim obiteljima koje su napustile svoj dom, ali i svima onima koje su ostale braniti svoju domovinu. Potporu su dali i na prosvjedu protiv agresije na Ukrajinu koji je održan na splitskoj Rivi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare