Spavate li manje od pet sati, bit ćete skloniji ozljedama

Zdravlje 27. velj 202008:26 > 08:34
Pexels / ilustracija

Zdrave odrasle osobe koje noću spavaju osam sati vjerojatno su manje podložne ozljedama poput lomova, iščašenja i istegnuća, pokazala je studija na američkim vojnicima.

Na temelju istraživanja u kojemu je sudjelovalo 7576 vojnika i vojnikinja, ustanovljeno je da se osobe koje ne spavaju više od četiri ili pet sati dvostruko češće ozljeđuju od onih koji spavaju osam ili više sati.

PROČITAJTE VIŠE

“Adekvatna količina sna, posebno među aktivnim sportašima, ne samo da pospješuje fizičku sposobnost nego ima i pozitivan učinak na prevenciju mišićno-koštanih ozljeda”, rekao je jedan od autora studje Tyson Grier iz Centra za zdravlje američke vojske u Marylandu.

Istraživanje je trajalo godinu dana i u tom je razdoblju više od pola sudionika prijavilo najmanje jednu mišićno-koštanu ozljedu.

Većina sudionika, njih 63 posto, spavala je šest ili sedam sati noću. Oko 10 posto manje od četiri sata, a 16 posto više od osam.

U usporedbi sa ‘spavalicama’, vojnici koji su spavali sedam sati imali su 24 posto veću vjerojatnost da će se ozlijediti.

Ta vjerojatnost raste što je san kraći pa tako iznosi 53 posto za šest sati sna, a udvostručuje se za pet sati sna.

#related-news_0

Mišićno-koštane ozljede odnose se na sve od istegnuća mišića do hernije diska.

Uzroci mogu biti jednako široki, od fizičke vježbe visokog intenziteta do višesatnog tipkanja za računalom.

Moguće je da premalo sna dovodi do smanjenog opreza i pozornosti što podiže vjerojatnost da će se ljudi ozlijediti, komentirao je dr Hohui Wang s Kalifornijskog sveučilišta, koji nije sudjelovao u istraživanju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Sleep Health.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.