Edem mozga: Kako točno nastaje i zašto je važno odmah reagirati?

Zdravlje 17. svi 202115:11 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Edem mozga je drugi naziv za oteknuće u mozgu koje je reakcija tijela na ozljedu, bolest ili infekciju. Ako se ne prepozna i ne liječi, edem mozga može izazvati ozbiljne simptome, ali i smrt.

Ovaj problem tretira se na razne načine, a najčešće kombinacijom odmora, lijekova, hladnim oblozima i uklanjanjem tekućine iz mozga.

Što je edem mozga?

Edem mozga je oticanje mozga koje se može dogoditi bilo gdje u mozgu, a ovo je prirodna reakcija tijela na ozljedu. Edem uključuje pojavu tekućine u mozgu, točnije moždanom tkivu što povećava pritisak unutar lubanje koji se naziva intrakranijalni tlak.

Ovaj tlak može spriječiti protok krvi do mozga, a krv dovodi kisik te ovime dolazi do nedostatka kisika koji je mozgu potreban za funkcioniranje. Kao posljedica može doći i do oštećenja ili umiranja moždanih stanica.

Što uzrokuje edem mozga?

Ozljeda glave nastala kao posljedica udarca ili pada, kao i potres mozga mogu uzrokovati edem mozga, a jednako tako edem može nastati kao posljedica moždanog udara, tumora kao i infekcije poput meningitisa. Osim toga, razlog može biti i konzumacija droga, virusne infekcije, trovanje ugljičnim monoksidom te ugrizi otrovnih životinja kao što su zmije.

Kako prepoznati edem mozga?

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, a najčešće nastaju odjednom i razvijaju se vrlo brzo. Simptomi edema mozga su tako:

– bol ili ukočenost u vratu

mučnina ili povraćanje

vrtoglavica

– glavobolja

– nepravilno disanje

– gubitak pamćenja

– problemi s vidom

– problemi s govorom

– napadaji

– nesvjestica

Važno je prepoznati simptome i odmah reagirati kako ne bi došlo do ozbiljnijih stanja i problema.

Kako se dijagnosticira?

Kako bi se dijagnosticiralo oticanje mozga potreban je pregled kod neurologa koji će izvesti nekoliko testova da bi utvrdio radi li se o edemu. Kako bi se otkrilo mjesto i jačinu oticanja bit će potrebno napraviti CT glave ili magnetsku rezonancu. Liječnik može tražiti da se naprave i krvne pretrage kako bi se vidjelo što je dovelo do edema mozga.

Kako se tretira edem mozga?

Oporavak će ovisiti o ozbiljnosti situacije. U nekim slučajevima može pomoći samo mirovanje, dok će u nekim biti potrebno uzimanje lijekova, operacija, uklanjanje tekućine iz mozga ili dobivanje kisika. Kod tretiranja je važno omogućiti protok krvi i kisika do mozga.

Dakle, edem mozga je drugim riječima oteknuće mozga pri čemu dolazi do povećanja tekućine u mozgu, ali i do smanjenja protoka krvi i kisika do mozga, što može biti kobno. Važno je prepoznati simptome i što prije reagirati te posjetiti liječnika koji će preporučiti daljnje pretrage, kao i tretman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.