Zašto test na covid-19 ponekad daje pogrešne rezultate?

Zdravlje 16. lis 202013:33 > 13:36
Goran Kovacic/PIXSELL

Osjećate se loše, a simptomi koje imate podsjećaju vas na covid-19. No, test na koronavirus pokazao je da ste negativni. Može li test na covid-19 biti pogrešan?

VEZANE VIJESTI

Da, i to se može dogoditi. I PCR testovi i brzi test na antigen točni su kada je riječ o pozitivnom stanju, odnosno ako test kaže da ste pozitivni na covid, onda najvjerojatnije i jeste. No, ponekad test može biti i lažno negativan.

Nekoliko je razloga zašto test može biti lažno negativan.

  1. Osoba se testira prije nego što se u nosnim prolazima nakupi dovoljno virusnih čestica da bi ih test mogao detektirati. Općenito, većina ljudi koji su zaraženi SARS-CoV-2 dobit će pozitivan test tek nekoliko dana (ili čak tjedan dana) nakon infekcije.
  2. Test brisa nije pravilno primijenjen i stoga nije prikupio dovoljno izlučevina iz nosnih puteva da bi postigao točan rezultat.
  3. Uzorak koji je uzet je kontaminiran.
  4. Bris nije bio zadržan na pravoj temperaturi prije nego što je analiziran.
  5. Kemikalije korištene u testu nisu funkcionirale ispravno.

Čini se da je vrijeme testiranja posebno važno. Promatrajući najčešće korištenu vrstu testa, a to je PCR test, istraživači su utvrdili da test može biti lažno negativan čak 67 posto tijekom prva četiri dana infekcije.

#related-news_0

Što ova otkrića znače?

Prvo, ako ste se testirali brzim testom na antigen i nalaz j bio negativan, pokušajte se testirati i PCR testom jer je točniji u otkrivanju virusa. Drugo, ako se osjećate slabo, ponašajte se kao da imate koronavirus, bez obzira na to što test kaže. To znači da se trebate samoizolirati te se trebate javiti svom liječniku koji će vam objasniti koji su sljedeći koraci.

Ako ste se testirali jer ste bili u bliskom kontaktu s osobom koja je oboljela od covida-19, a test je negativan, to ne znači da trebate odmah nastaviti s normalnim načinom života. Umjesto toga trebali biste se ponovno testirati, po mogućnosti PCR testom i to za nekoliko dana, osobito ako razvijete simptome.

#related-news_0

S druge strane, ako ste se testirali iz nekih drugih razloga, primjerice da možete negdje otputovati, onda je vrlo vjerojatno da je sve u redu te da možete nastaviti s normalni načinom života. Pri tome se svakako trebate pridržavati propisanih mjera, a to uključuje nošenje maske, redovito pranje ruku te fizičko distanciranje, navodi WebMD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.