Jelovnik za dijabetičare: Što konzumirati, a što izbjegavati kod ove bolesti?

Zdravlje 04. pro 202111:311 komentar
Izvor: Shutterstock

Dijabetes ili šećerna bolest je kronična bolest gdje su razine šećera u krvi povišene. Postoje dva tipa dijabetesa - dijabetes tip 1 i tip 2, a kod oba je važno paziti na prehranu. Tako je potrebno jesti nutritivno bogate namirnice i izbjegavati unošenja viška kalorija, masti i pretjerane količine šećera.

Jelovnik za dijabetičare sadrži razne namirnice koje se mogu konzumirati, ali jednako tako određene namirnice treba i izbjegavati kako se ne bi povisila razina šećera u krvi i kako ne bi došlo do komplikacija.

Zašto dolazi do dijabetesa?

Gušterača proizvodi hormon inzulin koji regulira razinu šećera u krvi. Kada nema dovoljno inzulina, šećer ne odlazi u stanice, već ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i pojave dijabetesa.

VEZANE VIJESTI

Dijabetes tipa 1 nastaje zbog poremećaja imunološkog sustava, a češći je kod mlađih osoba i kod djece. Dijabetes tipa 2 je češći oblik koji se otkrije u starijoj dobi. Uz to, dijabetes se može pojaviti i u trudnoći.

Kako prepoznati dijabetes?

Dijabetes se može prepoznati po stalnoj žeđi, gubitku tjelesne težine, umoru, čestom mokrenju, jakoj gladi, smetnjama kod vida, čestim infekcijama, suhoj koži i ranama koje sporije zacjeljuju.

Kako jesti kod dijabetesa?

Važno je paziti na prehranu kako bi razina šećera u krvi bila pod kontrolom. Kada se u tijelo unosi višak kalorija i masti dolazi i do povećanja šećera u krvi što može dovesti do brojnih ozbiljnih problema. Jednako tako, važno je koliko se obroka jede na dan, kao i da su konzumirani uvijek u otprilike isto vrijeme.

Jelovnik za dijabetičare

Kod dijabetesa se dakle mogu konzumirati iduće namirnice:

· voće i zeleno lisnato povrće kao što su: kelj, brokula i špinat

· cjelovite žitarice i sjemenke: smeđa riža, zobene pahuljice, kvinoja, chia sjemenke ili sjemenke lana

· batat

· mahunarke

· mliječni proizvodi s niskim udjelom masti

· jaja

· češnjak

· hrana bogata vlaknima

· ribe

· izvori proteina: piletina, puretina, tofu, svinjetina, grah

· zdrave masti kao što su orašasti plodovi, avokado i maslinovo ulje

· pića: voda, gazirana voda, nezašećereni čaj, crna kava bez šećera

Osim što postoje namirnice koje bi trebalo uvrstiti u prehranu kod ove bolesti, jednako tako postoje i namirnice koje bi trebalo izbjegavati. Ovdje spadaju: sol, mliječni proizvodi s visokim udjelom masti, bijeli kruh, tjestenina, riža, prženi krumpir, govedina, hrenovke, suhomesnati proizvodi, zaslađeni sokovi, energetska pića, pržena hrana, konzervirano povrće koje ima previše soli, pekmez, alkohol, peciva, slastice i slatkiši.

Kako se držati jelovnika za dijabetičare?

Najbolji način kako uvrstiti sve potrebne namirnice u prehranu je složiti jelovnik za svaki dan, odnosno za svaki tjedan. Pomoći mogu i određene metode:

1. Brojanje ugljikohidrata

Može se brojati unos ugljikohidrata na dnevnoj bazi kako bi se održala normalna razina šećera u krvi. Dozvoljena količina ugljikohidrata ovisit će o razini tjelesne aktivnosti osobe, o uzimanju lijekova kao što je inzulin i o dogovoru s liječnikom o preporučenim dozama.

2. Količina porcije

Važno je paziti na veličinu porcije te što se sve nalazi na tanjuru. Najbolje je da polovicu tanjura čini povrće bez škroba, jednu četvrtinu tanjura proteini kao što su piletina, jaja, riba ili tofu, dok ostatak čine ugljikohidrati kao što su mliječni proizvodi ili mahunarke.

3. Glikemijski indeks namirnica

Potrebno je držati se hrane s niskim glikemijskim indeksom, odnosno kada GI iznosi između 1-55. Glikemijski indeks je mjera koja označava očekivani porast razine šećera u krvi nakon konzumiranja određene namirnice.

Osim toga, za dijabetičare mogu biti dobre i određene dijete kao na primjer keto dijeta, mediteranska dijeta ili paleo način prehrane, koje je prije početka odobrio liječnik.

Na samom početku od velike pomoći može biti i znanje te pomoć stručne osobe, nutricionista ili dijetetičara. Uz prehranu, potrebno je i održavati tjelesnu težinu u poželjnim vrijednostima, kao i redovito vježbati ili se baviti nekom tjelesnom aktivnošću.

Zaključak

Dijabetes nastaje kada je razina šećera u krvi povišena. Može se prepoznati po nizu simptoma, a važno je redovito kontrolirati razinu šećera i po potrebi uzimati inzulin. Jednako tako, kod ove je bolesti vrlo važno paziti na prehranu. Jelovnik za dijabetičare uključuje puno povrća i voća, a može se napraviti uz pomoć stručne osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar