Kašnjenje menstruacije: Koliko je normalno i koji su sve mogući uzroci?

Zdravlje 19. lis 202014:53 > 14:59
Izvor: Pexels

Promjene u reproduktivnom sistemu često stvaraju mnogo pitanja kod žena. Najčešće se tu radi o mjesečnici koja je kod svake žene vrlo slična, ali ipak i različita.

Dok je kod nekih žena normalno trajanje menstruacije od osam dana, neke s tegobama završe u samo četiri do pet dana. No, kod mnogih seksualno aktivnih žena sigurno se barem jednom pojavilo pitanje koliko je normalno kašnjenje menstruacije?

Upravo to pitanje izazva mnogo stresa i nervoze kod žena koje ili planiraju trudnoću ili kod onih koje nisu spremne na to da budu trudne. No, osim trudnoće postoji popis razloga zašto menstruacija kasni.

Različiti menstruacijski ciklusi

Menstruacijski ciklusi različiti su od žene i mogu varirati u svom trajanju, intenzitetu i promjenama organizma koje idu uz njega. Trajanje normalnog menstruacijskog ciklusa je od 23 do 35 dana, a krvarenje u prosjeku traje od tri do sedam dana.

Manjem broju žena je menstrualni ciklus uvijek istog trajanja i menstruacija im ne dolazi svakog mjeseca na isti dan. S obzirom na to da je menstrualni ciklus podložan promjenama, nije neobično da se dogodi kašnjenje menstruacije. Čak i kod žena koje uvijek imaju uredan ciklus može doći do kašnjenja mjesečnice. Prvi dio ciklusa, ovulacija, može varirati i vrlo je podložan promjenama zbog hormonalnog disbalansa ili samo stresa.

Neke promjene i neka kašnjenja menstruacije mogu ukazivati na veće probleme i bolesti ženskog spolnog sustava. Prije nego krenemo na kašnjenja mjesečnice od par dana, postoji mogućnost da menstruacija već dugo kasni ili dugo traje.

Ovo bi mogle biti tegobe i uzroci:

· Polimenoreja – ciklus koji traje kraće od 21 dan

· Oligomenoreja – ciklus koji traje duže od 35 dana

· Amenoreja – ciklusi koji iznenada prestaju, a krvarenje se ne događa 90 dana

· Ciklusi u kojima krvarenje traje duže od osam dana

· Menoragija – obilno menstruacijsko krvarenje

· Dismenoreja – iznimno bolna menstruacijska krvarenja

Među problemima kod kašnjenja mjesečnice mogu se prepoznati endometrioza ili sindrom policističnih jajnika te hipotireoza ili usporen rad štitnjače.

Koliko je normalno kašnjenje menstruacije?

Budući da su menstrualni ciklusi kod svih žena različiti, teško je odrediti što je neobično kašnjenje menstruacije. Smatra se da svako kašnjenje mjesečnice dulje od pet dana može ukazati na promjene u organizmu.

U nastavku donosimo neke od razloga zašto mjesečnica kasni.

Trudnoća

Ovo je prva stvar na koju većina žena pomisli kada dođe do kašnjenja mjesečnice. Šanse za trudnoću postoje ako ste imali spolne odnose za vrijeme plodnih dana. Plodni dani su pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije.

Simptomi rane trudnoće su mučnina i povraćanje, česta potreba za mokrenjem, bol u donjem dijelu trbuha i leđa. Da, navedeni simptomi vrlo su slični simptomima PMS-a i ponekad ih je teško razlikovati. Ukoliko sumnjate na trudnoću, ne bi bilo loše da napravite kućni tekst za trudnoću.

Stres i velike promjene u životu Menstrualni ciklus ovisi o hormonalnoj stabilnosti, pa tako, ako dođe do stresa ili nekih poteškoća u životu, nije neobično da se posljedice osjete i na menstrualnom ciklusu. Promjena ravnoteže drugih hormona u tijelu utječe i na lučenje hormona iz mozga koji reguliraju menstrualni ciklus.

Dakle, kašnjenje menstruacije zbog stresa nije neuobičajena stvar, jer stres može uzrokovati čak i nestanak ovulacije. Uzmite u obzir da se pod stres ne misli samo na stresne situacije u životu, već bilo koja radnja ili događaj koji bi vašem tijelu mogao uzrokovati stres. Ovdje spada i nagla promjena dijete, početak vježbanja nakon dugog vremena neaktivnosti, neke druge teže bolesti, ali i promjena posla, prekid veze, smrt bliske osobe.

Smanjenje ili povećanje tjelesne težine

Tjelesna masa i masno tkivo imaju velik utjecaj na hormonalnu regulaciju pa tako i menstrualni ciklus. Kašnjenje mjesečnice zbog mršavljenja je moguće posebice ako se radi o velikom skoku i velikoj promjeni težine. Kod pothranjenih žena koje imaju indeks tjelesne mase manji od 18 te kod onih pretilih kojima je BMI veći od 35 ima nepravilne menstruacijske cikluse.

Korištenje hormonske kontracepcije

Kontracepcijske pilule i menstrualni ciklus imaju veliku povezanost. S obzirom na to da se sastoje od estrogena i progesterona one sprječavaju ovulaciju i mijenjaju debljinu sluznice maternice. Prilikom prestanka korištenja kontracepcijskih pilula može uslijediti pauza prije krvarenja, a ona može potrajati i do nekoliko mjeseci. Razlog tome bi moglo biti ponovno uspostavljanje normalnog menstrualnog ciklusa. Ako koristite kontracepcijske pilule, a kasni vam mjesečnica, nemojte odmah sumnjati na trudnoću jer je kašnjenje moguće i zbog stresa, promjene životnih navika ili preintenzivne tjelovježbe.

Razdoblje prije menopauze

Kod žena se može pojaviti perimenopauza, vrijeme koje najčešće počinje u 40-ima, no može se dogoditi i ranije. To je period u kojem jajnici postepeno gube svoju funkciju zbog čega je moguće kašnjenje menstruacije ili nepravilno krvarenje između mjesečnica.

Što učiniti ako mi kasni menstruacija?

Ako niste sigurne koji je razlog kašnjenja menstruacije, najbolje bi bilo obratiti se ginekologu, posebice ako kašnjenje menstruacije traje dulje od sedam dana. Kod nepravilnih ciklusa također je važno zatražiti liječnički savjet kako bi se ustanovilo da to kašnjenje menstruacije nije posljedice većih problema spolnih organa.

Ginekolog može ustanoviti radi li se o trudnoći ili nekom drugom problemu. U međuvremenu pokušajte voditi život uz zdrave prehrambene navike, kretanje i pravilan i dostatan san.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.