Kako sniziti tlak? 7 jednostavnih načina koji vam mogu spasiti život

Zdravlje 23. lis 202007:28 > 07:38
Ilustracija

Visoki krvni tlak, odnosno hipertenzija, veliki je problem današnjeg društva. Čak četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina ima povišeni krvni tlak.

Visoki krvni tlak možete imati i godinama bez simptoma i upravo zato je on tihi ubojica jer povećava opasnost od srčanog udara i bolesti srca. Nakon 18. godine života trebali bi barem jednom godišnje mjeriti krvni tlak kako biste znali je li on visok ili je zadovoljavajući.

Ipak, postoji puno različitih promjena koje možete uvesti u svoj život, a koje vam mogu otkriti kako sniziti tlak.

Zašto dolazi do povećanog krvnog tlaka?

Normalan krvni tlak kod zdravih osoba bi trebao biti ispod 120/80 mmHg, dok se o povišenom tlaku govori kada su njegove vrijednosti iznad 140/90 mmHg. Visoki krvni tlak dolazi s godinama. Što ste stariji, veća je opasnost da imate visoki tlak. Tako se kod muškaraca visoki tlak pojavljuje do 64. godine, dok kod žena od 65. godine života.

Također, visoki krvni tlak se nasljeđuje genetski pa ako ga ima netko u obitelji, vrlo vjerojatno ćete ga imati i vi. Veliku ulogu kod pojave visokog tlaka ima i tjelesna težina, kao i fizička aktivnost, pušenje, stres i loša prehrana.

Kako sniziti tlak?

Snižavanje krvnog tlaka ne događa se preko noći, ali osim pripisane terapije, tlak se može sniziti potpuno prirodno, uz promjenu životnih navika. Neće biti lagano kao što zvuči, ali tijelo će vam biti zahvalno.

Evo nekoliko načina koje možete početi primjenjivati danas za bolje i zdravije sutra.

Vježbajte i krećite se

Ako do sada ne vježbate, krenite s bilo kakvom aktivnošću jer upravo ona može sniziti krvni tlak. Redovitom aktivnošću povećavate otkucaje srca, a onda s vremenom srce jača i lakše pumpa krv. Ovo stvara manje pritiska na arterije i smanjuje krvni tlak. Najbolje bi bilo vježbati tri puta tjedno, ali ako nemate vremena, vježbajte koliko možete. Također, ako ne volite vježbanje, uvijek možete više hodati, trčati, planinariti, biciklirati ili se početi baviti nekim sportom.

Poradite na kilaži

Dokazano je kako prekomjerna tjelesna težina utječe na krvni tlak, odnosno kako rastu brojke na vagi, tako raste i krvni tlak. Sa smanjenjem kilograma pozitivno utječete na svoje tijelo te ga štitite od pojave brojnih bolesti i neželjena stanja. Ako ste već krenuli s prvom točkom, smanjenje tjelesne težine će doći s vremenom.

Važno je da vam vježbanje uđe u rutinu jer čim prestanete s aktivnostima i tlak se može vratiti.

Pazite na prehranu

Hrana koju unosite bitno utječe na cijeli organizam. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije loša prehrana je odgovorna za oko 50 posto slučajeva povišenog tlaka. Unosite zdrave i nutritivno bogate namirnice, jedite puno voća i povrća koji su bogati kalijem, cjelovite žitarice, jedite hranu bogatu proteinima, a izbacite šećer i rafinirane ugljikohidrate. Ovakav način prehrane će smanjiti povišeni tlak.

Smanjite sol

Dobro je poznato koliko je sol opasna za zdravlje, ali i za tlak. Smanjite soljenje hrane, ali i ne jedite toliko gotove hrane. Gotova ili polugotova hrana, kao i hrana iz restorana ima puno više soli nego što mislite. Idealna mjera soli za odraslu osobu je 1 500 miligrama na dan.

Pazite na kofein

Puno kave znači i povišeni tlak. Iako se povišeni tlak pojavljuje 45 do 60 minuta nakon ispijanja kave i traje samo privremeno, ako pijete više šalica kave dnevno, to će svakako imati utjecaj na vaš organizam. Uvijek se možete prebaciti na kavu bez kofeina ili na čaj kao zdraviju zamjenu.

Riješite se stresa

Stres je vrlo opasan i gotovo se svi bore s nekom vrstom stresa u svojem životu. Stres utječe na tlak, ali i na zdravlje, a postoje razne metode kako ga pobijediti. Pronađite aktivnost koja vas usrećuje. Bilo to hodanje, vježbanje ili pak joga i meditacija. Možda je to druženje s prijateljima. Svatko ima svoj način oslobađanja stresa. Probajte izbjeći situacije za koje znate da su kod vas pokretač stresa.

Prestanite pušiti

Nakon što popušite samo jednu cigaretu vaš tlak je povišen i nekoliko minuta kasnije. Ako prestanete pušiti, krvni tlak će se vratiti u normalu, a smanjit će se i rizik od bolesti srca. Povišeni krvni tlak je problem mnogih ljudi. Puno njih pije razne terapije kako bi snizili tlak, a postoji puno više zdravijih i jednostavnijih rješenja kako sniziti tlak.

Osim ovih savjeta, važno je da tlak imate pod kontrolom i da odmah reagirate ako dođe do većih promjena te potražite savjet liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.