Dok su probiotici dobre bakterije, prebiotici su tvari u hrani koje pospješuju rast i razvoj dobrih bakterija. Odnosno, oni su hrana probioticima. I jedni i drugi omogućavaju razvoj zdravih bakterija i mikroorganizama koji podržavaju crijeva i pomažu probavi.
Prebiotici su prisutni u hrani bogatoj vlaknima kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, a ljudsko tijelo ih ne može probaviti.
Zašto su prebiotici dobri?
Prebiotici se nalaze u probavnom traktu i služe kao hrana dobrim bakterijama. Probiotici su te dobre bakterije koje su dobre za probavni sustav, a potrebne su tijelu kako bi zaštitile organizam od loših bakterija i gljivica. Hrana koju jedemo bitno utječe na same bakterije u crijevima, a antibiotici mogu uzrokovati trajne promjene u određenim tipovima bakterija.
Osim već spomenutih prednosti za probavu, prebiotici imaju i još nekoliko dobrih strana. Prebiotici održavaju crijeva zdravima te sprječavaju probavne probleme koji nastaju zbog konzumacije antibiotika. Vjeruje se kako poboljšavaju apsorpciju kalcija, utječu na brzinu kojom tijelo prerađuje ugljikohidrate i potiču rast probiotika. S obzirom na to da su prebiotici hrana probiticima, zapravo su za sve blagodati koje probiotici pružaju, zaslužni upravo prebiotici. Prebiotici imaju pozitivan učinak i na središnji živčani sustav, imunološki sustav te krvožilni sustav.
Gdje se nalaze probiotici, a gdje prebiotici?
I jedni i drugi nalaze se u hrani. Dok su probiotici sastavni dio jogurta, kiselog kupusa, kefira i fermentirane hrane, prebiotici se nalaze u hrani bogatoj vlaknima. Ovdje spadaju voće, povrće i žitarice. Neka hrana koja je bogata probioticima, može sadržavati i prebiotike u manjoj mjeri. Mala djeca prebiotike dobivaju kroz dojenje iz šećera u mlijeku, a također i neke mliječne formule sadrže prebiotike.
Hrana bogata prebioticima:
· Voće: jabuke, banane, bobičasto voće
· Povrće: šparoge, artičoke, češnjak, zeleno povrće, poriluk, grašak, grah, luk, rajčica
· Žitarice: ječam, lan, zobene pahuljice, pšenica
Prebiotici se nalaze u hrani pa nema potrebe za njihovim dodatnim uzimanjem u obliku suplemenata.
Kako prepoznati prebiotike?
Prebiotike na proizvodu može se prepoznati po idućim nazivima: galaktoligosaharidi, fruktooligosaharidi, oligofruktoza, inulin i vlakna cikorije. Prebiotici kod ljudi koji imaju sindrom iritabilnog crijeva mogu izazvati probleme kao što su nadutost, zatvor, plinovi i proljev.
Prebiotici imaju važnu ulogu u probavi, ali i u tijelu. Oni su hrana probioticima, a osiguravaju rast i razvoj dobrih bakterija. Nalaze se u određenoj hrani, a njihove blagodati su velike.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.