Tamni urin: Što vam govori boja mokraće i kada se morate zabrinuti?

Zdravlje 07. pro 202010:04 > 10:10
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Ako je vaš urin promijenio boju i miris, to može biti posljedica hrane koju ste konzumirali taj dan, ali i pokazatelj nekih ozbiljnih bolesti.

Bubrezi su jedan od organa “čistača” u našem tijelu bez kojih ne bismo mogli normalno funkcionirati. Naime, oni skupljaju štetne tvari iz krvi i probavnog sustava te ih, uz višak tekućine, izbacuju kroz urin. Normalna mokraća je obično svjetlo žute boje te podsjeća na zlato ili slamu, dok tamni urin može biti različitih boja – kestenjast, tamnožut ili smeđ.

Ako ste primijetili da vam je urin u posljednje vrijeme tamniji no inače, razlog može biti dehidracija, odnosno nedostatak vode u organizmu. Boravak u zagrijanim prostorijama isušuje kožu i zahtijeva da u organizam unosimo puno više vode. No, ako se redovito hidrirate, a urin vam je i dalje taman, moguće je da je vaše tijelo bori protiv neke bolesti.

Uzroci tamnog urina

Neki od najčešćih uzroka tamnije boje urina, osim naravno dehidracije, su krv u mokraći, hepatitis, ciroza jetre ili pak mnoge bolesti bubrega, anemija i još neke bolesti.

Krv u urinu

U nekim slučajevima urin može biti smeđi zbog prisutnosti krvi. Krv u mokraći naziva se hematurija, a može se pojaviti zbog nekoliko razloga:

  • infekcije bubrega ili mokraćnih puteva
  • unutarnje ozljede
  • nekih spolno prenosivih bolesti
  • virusa
  • menstruacije
  • upale prostate, mokraćnog mjehura ili bubrega

Ako nemate menstruaciju, a primijetili ste krv u urinu, podhitno se obratite svom liječniku.

Hepatitis

Smeđi urin jedan je od prvih i najčešćih znakova hepatitisa kojih ima nekoliko – A, B i C. Ovo je zapravo bolest jetre koja tada ne može pravilno očistiti krv od toksina i štetnih tvari. Kod hepatitisa dolazi do nakupljanja narančasto žute tvari zvane bilirubin u krvi i mokraći koja može postati smeđa. Osim smeđeg urina, hepatitis dolazi s mnoštvom popratnih simptoma:

· vrućica
· umor
· gubitak apetita
· mučnina i povraćanje
· bol u trbuhu
· bol u zglobovima
· žuta koža ili oči

Ciroza jetre

Smeđi urin također može biti pokazatelj ciroze jetre. Ciroza je naziv za ožiljke koji nastaju na ovom organu nakon što godinama živite s hepatitisom ili drugim bolestima jetre. Početni stadij ciroze jetre možda neće uzrokovati simptome, ali u poodmaklim fazama može uzrokovati tamniji urin, kao i:

· poteškoće u koncentraciji
· probleme sa spavanjem
· loše pamćenje
· zadržavanje vode u trbuhu ili nogama
· žutu kožu ili oči
· slabost mišića

Žučni kamenci, hemolitička anemija, rak mokraćnog mjehura, bubrega ili gušterače te bilijarna opstrukcija također mogu utjecati na boju urina, baš kao i neki vanjski uzroci.

Povezanost hrane, lijekova i boje urina

Ponekad tamni urin nema nikakve veze s dehidracijom ili bolestima, već vanjskim faktorima poput hrane, lijekova pa čak i fizička aktivnost. Ako vam je mokraća tamna, sjetite se što ste jeli. Cikla, bobičasto voće, rabarbara i bob čine urin tamnijim, ali i neki lijekovi poput laksativa, antibiotika, lijekovi za razrjeđivanje krvi ili pak lijekovi koji se daju na kemoterapiji.

U rijetkim slučajevima, tamni urin može biti posljedica intenzivne tjelovježbe kod kojih pucaju mišićne stanice i ulaze u krvotok. Ovo se stanje naziva rabdomioliza i čini urin smeđim, mišiće bolnima i osjećaj slabosti. Ako se odmah ne liječi, može uzrokovati ozbiljna oštećenja bubrega i ugroziti život.

Blijedo žuti urin obično imaju sportaši koji piju više vode nego trebaju. U nekim slučajevima pretjerana konzumacija vode može dovesti do razrjeđivanja urina te posljedično pada natrija u krvi i oticanja mozga.

Mutni urin pak ukazuje na bakterijsku infekciju, a pjenušavi urin da imate problema s bubrezima pa se što prije obratite liječniku.

I za kraj, ako ste primijetili da vam je urin plave ili zelene boje, to može biti zbog konzumacije lijekova ili hrane umjetne plave boje. Svakako dobro promotrite vaš urin i obratite pozornost na dodatne simptome koji bi vam mogli signalizirati da nešto nije u redu!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.