Bolovi u vratu: Zašto točno nastaju i koje 4 vježbe mogu pomoći kod problema?

Zdravlje 10. pro 202008:39 > 08:43
Izvor: Pexels

Bolovi u vratu se javljaju kao posljedica upale, ozljede ili bilo kakve abnormalnosti u području kosti, ligamenata i mišića u vratu. Mnogi ljudi često osjećaju ukočenost u vratu zbog nepravilnog položaja tijela.

Bol u vratu može trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana, a može se i raditi o kroničnoj boli ili ponavljajućoj boli koju je potrebno tretirati.

Zašto dolazi do bolova u vratu?

1. Pogrešan položaj tijela

Bolovi u vratu mogu nastati zbog pogrešnog položaja glave pri izvođenju svakodnevnih radnji, kao što su gledanja u ekrane, rad u uredu ili čitanje knjige. Ovdje najčešće dolazi do ukočenosti vrata. Može se raditi i o cervikalnom sindromu koji uzrokuje promjene na vratnoj kralježnici, a do kojeg dolazi upravo zbog pogrešnog držanja, nepravilnog spavanja ili sjedenja.

2. Ozljeda vrata

Osim toga, bol može biti posljedica trzajne ozljede ili udarca. Vrat je vrlo osjetljiv na ozljede, a kod udarca ili pada može doći i do većih problema s vratnom kralježnicom i pomicanja diskova. Oporavak od ozljede ili pada može trajati i do godinu dana, a potrebno je slušati savjete liječnika.

3. Srčani udar

Iako samostalna bol u vratu nije simptom srčanog udara, ipak popraćena drugim simptomima može biti znak za paniku. Ako se uz bol u vratu pojavljuje i kratkoća daha, znojenje, mučnina, povraćanje te bol u ruci potrebno je odmah kontaktirati hitnu medicinsku pomoć.

4. Meningitis

Meningitis je upala tankog tkiva koje okružuje mozak i leđnu moždinu. Osim ukočenog vrata, drugi simptomi ove bolesti su i glavobolja te groznica.

5. Fibromialgija

Fibromialgija je bolest kod koje dolazi do bolova u mišićima u cijelom tijelu, a posebno je zahvaćen dio oko ramena i vrata. Osim toga, kod ove bolesti dolazi i do umora, promjene raspoloženja, jakih migrena i problema sa spavanjem.

6. Problemi sa zglobovima

Osteoporoza i reumatoidni artritis bolesti su koje zahvaćaju zglobove. Dok osteoporoza uzrokuje slabljenje kostiju, artritis uzrokuje bol i naticanje zglobova. Ova bol se može pojaviti i u područjima blizu vrata, kao i u samom vratu.

Koji su simptomi bolova u vratu?

Bolovi u vratu mogu biti povremeni ili učestali. Jednako tako može se osjetiti ukočenost, kao i stezanje u području vrata te će vrlo vjerojatno biti prisutno i ograničenje pokreta. Bol može biti oštra ili tupa, a može se osjetiti samo u jednom području ili zahvatiti cijeli dio vrata i ramena. Zbog bolova u vratu može se javiti i glavobolja.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada bolovi u vratu traju dulje vremena i ne prestaju te izazivaju niz drugih simptoma i poteškoća, te kada se bol širi na ruke, noge ili kada osjećate slabost potrebno je posjetiti liječnika.

Također, nakon ozljede, automobilske nesreće ili pada, potrebno je posjetiti liječnika. On potom može preporučiti specijalistički pregled fizijatra koji može odrediti fizikalne terapije i posebne vježbe za vrat. Također, stručnjak može tražiti i rendgen vratne kralježnice, magnetsku rezonancu ili CT kako bi se otkrio pravi problem. Nekada će biti potrebna operacija.

Kako se riješiti bolova u vratu?

Bolovi u vratu mogu se olakšati toplim ili hladnim oblozima, lijekovima protiv bolova, laganim vježbama koje su predviđene za vrat, medicinskom masažom, odmorom i promjenama u položaju tijela.

Na primjer, ekrani ili knjiga bi uvijek trebali biti u razini očiju, kod uredskog posla i sjedenja, važno je često se ustati i malo rastegnuti te uvijek leđa držati u pravilnom položaju.

Ovratnik se ne bi trebao koristiti bez preporuke liječnika, a i tada se treba koristiti što kraće kako se mišići vrata ne bi previše opustili i kako se ne bi nanijelo više štete nego koristi. Kod spavanja treba pripaziti na jastuk i na to da je vrat u istoj razini kao i ostatak tijela.

Najbolje vježbe za vrat

Neke vježbe za vrat možete raditi i sami doma. Važno je da pokret radite do razine ugode, odnosno da ni u jednom trenutku ne osjećate bol.

Na početku se svaka vježba može ponoviti do pet puta, a kasnije kada se stekne veća pokretljivost, može se ponoviti i deset puta. Važno ih je izvoditi svakodnevno, a uzet će malo vremena.

1. Istezanje vrata naprijed-nazad

Sjednite i izravnajte leđa, a ramena udaljite od ušiju. Glavu polagano naginjite iza tako da je pogled prema stropu i zadržite pet sekundi te vratite u prvotni položaj. Isto ponovite pet do deset puta. Ovime će se istegnuti prednji dio vrata, odnosno dio između vrata i brade. Ova vježba je dobra i za rješavanje podbratka.

Sličnu vježbu napravite tako da se istegne i stražnji dio vrata. Umjesto da glavu naginjete iza, sada je nagnite prema naprijed, pogled je prema podu, ramena i leđa ostanu u nepromijenjenom položaju. Zadržite pet sekundi i vratite u početni položaj. Ponovite pet do deset puta.

2. Istezanje vrata sa strane

Sjednite ponovno ravnih leđa i spuštenih ramena. Sada glavu naginjite u desnu stranu, tako da desno uho bude blizu desnom ramenu. Lijevu ruku izdužite i zategnite prste. Osjetit ćete istezanje s lijeve strane vrata. Držite pet sekundi i vratite u početni položaj. Isto napravite i sa suprotnom stranom. Pazite da pokret izvodite bez osjećaja boli. Ponovite pet do deset puta.

3. Rotacija vrata

Iz početnog položaja okrenite glavu u desnu stranu, a pogled neka prati pokret. Zadržite pet sekundi i vratiti u početni položaj. Isto napravite i s drugom stranom te ponovite sve pet do deset puta.

4. Guranje vrata

Iz početnog sjedećeg položaja isprepletite prste ruku i stavite ih na čelo tako da su laktovi rašireni. Pritišćite čelom o dlanove prema naprijed, a glava ostaje mirna. Zadržite pet sekundi te opustite, a vježbu ponovite pet do deset puta. Slična vježba se izvodi tako da su ruke isprepletenih prstiju na zatiljku, laktovi su rašireni, a zatiljkom se pritišću dlanovi prema nazad. Zadržite pet sekundi te ponovite pet do deset puta.

Zaključak

Bolovi u vratu nastaju iz niza različitih razloga. Bilo da se radi o ozljedi, udarcu ili nekoj bolesti. Ipak, najčešći razlog boli u vratu je nepravilan položaj tijela koji se ponavlja za vrijeme sjedenja ili spavanja.

Ako bol ne nestaje neko vrijeme, potrebno je posjetiti liječnika koji može preporučiti pregled kod stručnjaka, fizikalne terapije i određene vježbe za vrat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.