Bol u preponama kod žena: Uzrok, simptomi i kako se ovaj problem liječi?

Zdravlje 05. stu 202115:00 0 komentara
Philip Strong/ Unsplash

Bol u preponama kod žena može biti posljedica ozljede ili nekih bezopasnih stanja, ali jednako tako može biti i razlog posjete liječniku.

U nekim slučajevima će se bol pojaviti samo u desnoj ili samo u lijevoj preponi, dok će se većinom bol pojaviti s obje strane prepona. Najvažnije je prvo odmarati, a potom potražiti savjet fizioterapeuta te raditi prepisane vježbe.

Što može značiti bol u preponama?

Prepone obuhvaćaju skupinu mišića i struktura koje ih okružuju. Bol u preponama kod žena se može pojaviti kao rezultat problema s genitalijama ili reproduktivnim organima, a jednako tako ova bol može biti posljedica različitih stanja i bolesti u kukovima, donjem dijelu leđa, zdjelici ili mjehuru. Osim zbog ozljede i bolesti, bol u preponama se može pojaviti i kao posljedica upale.

Koji se simptomi javljaju uz bol u preponama?

Bol u preponama može biti tupa ili oštra te slabija ili intenzivnija. Jednako tako, prepone mogu biti otečene, crvene ili osjetljive na dodir. Bol može biti iznenadna te brzo nestati i onda se radi o akutnoj boli, ali može i trajati dulje vremena, kada se radi o određenoj bolesti, te se ova bol naziva kronična bol.

Uz samu bol mogu se pojaviti još neki simptomi:

⦁ oticanje prepona
⦁ crvenilo
⦁ kvržica na preponama
⦁ ograničenost pokreta
⦁ problemi s hodanjem
⦁ bol u donjem dijelu leđa
⦁ povišena  temperatura
⦁ slabost u nogama

Zašto dolazi do boli u preponama?

Jedan od najčešćih razloga pojave boli u preponama je istegnuće mišića. Osim toga, ova bol može biti povezana i s nekim bolestima, ali i s bolovima u obližnjim dijelovima tijela. Ovo su neki od najčešćih razloga bolova u preponama kod žena:

1. Istegnuće mišića

Do istegnuća dolazi kada je mišić prenapregnut ili rastrgan. S unutarnje strane bedara nalazi se skupina mišića koja se naziva aduktori, a čija ozljeda utječe na bol u preponama. Do ove ozljede dolazi kod vježbanja, skakanja, trčanja. Ova bol će nestati sama od sebe s vremenom, a pomoći mogu hladni ili topli oblozi, odmor, lijekovi protiv bolova i na kraju fizikalna terapija.

2. Problemi sa zdjelicom i kukovima

Problemi koji se javljaju u zdjelici mogu uzrokovati i bol u kukovima, ali i preponama. Problemi sa zdjelicom nastaju kada su oslabljeni mišići zdjelice zbog poroda, starenja, operacije ili pretilosti. Liječenje ovisi o ozbiljnosti stanja, a pomoći mogu određene vježbe koje je odredio fizioterapeut.

Jednako tako, kada se pojave problemi ili bol u kukovima, u nekim se slučajevima ta bol može preseliti i u prepone. Bol može biti oštra, a pogoršava se određenim pokretima. Ovdje će pomoći odmor, kao i fizikalna terapija.

3. Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci izazivaju oštru bol koja se može osjećati i u leđima, kao i u preponama. Bol će nalikovati na grčeve koji se pojavljuju i nestaju. Osim toga, pojavit će se i drugi simptomi kao što su: stalna potreba za mokrenjem, bol i peckanje za vrijeme mokrenja, krv u urinu, mučnina i povraćanje.

4. Sportska hernija

Sportska hernija ili sportska kila nastaje kao posljedica prevelikog opterećenja kod sportske aktivnosti, a uzrokuje istegnuće mišića, ligamenta ili tetive u donjem dijelu trbuha ili prepona. Najčešće se pojavljuje kod sportova kod kojih glavnu ulogu imaju noge, a pokreti se ponavljaju, kao na primjer kod nogometa ili hokeja. Tretira se hladnim ili toplim oblozima, mirovanjem te posebnim vježbama koje jačaju trbušne mišiće.

5. Upala slijepog crijeva

Slijepo crijevo je mali organ koji se nalazi na desnoj strani trbuha. Nekada će bol kod upale slijepog crijeva biti blaga, dok nekada može izazvati niz simptoma kao što su povišena temperatura, nemogućnost pražnjenja crijeva, povraćanje, bol u donjem dijelu trbuha koja se širi na desnu preponu. Ova upala se rješava uklanjanjem slijepog crijeva operacijom.

6. Povećane limfne žlijezde

Limfne žlijezde nalaze se po cijelom tijelu. Nekada ozljeda ili infekcija uzrokuje povećanje ovih žlijezda, a u području prepona njihovo povećanje može izazvati ozljeda na području noge, stopala, prepona ili vagine.

Bolovi u preponama se kod žena mogu pojaviti i kod trudnoće, ali i kod sindroma policističnih jajnika.

Kada posjetiti liječnika?

Kada se pojavi bol koja je intenzivna i koja traje dulje od nekoliko dana, potrebno je posjetiti liječnika. Jednako tako, kada bol ne prestaje bez obzira na stavljanje obloga, mirovanje ili uzimanje lijekova protiv bolova, važno je potražiti stručnu pomoć. Uzrok bolova u preponama može se otkriti krvnim pretragama ili rendgenom i ultrazvukom.

Liječenje će ovisiti o samom uzroku problema i ozbiljnosti stanja.

Dakle, bol u preponama kod žena može biti posljedica bolova u drugim dijelovima tijela, a može se pojaviti i kao posljedica istegnuća. Važno je prvo mirovati, a kasnije potražiti pomoć liječnika te fizioterapeuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.