Hemolitička anemija: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj problem krvi?

Zdravlje 10. stu 202115:30 0 komentara
virus, koronavirus, covid-19, krvi, uzorak krvi
Pixabay/Ilustracija

Hemoliza je razgradnja ili uništavanje crvenih krvnih stanica, eritrocita u tkivima ili krvnim žilama.

Zbog ove razgradnje dolazi i do porasta bilirubina, ali i do hemolitičke anemije koja može biti nasljedna ili stečena. Samo liječenje ovisi o uzroku stanja.

Zašto dolazi do hemolize?

Crvene krvne stanice su važne jer nose kisik iz pluća u srce, kao i po cijelom tijelu. Žive oko 120 dana nakon čega umiru, raspadaju se te ih slezena uklanja iz cirkulacije. U nekim slučajevima, kao kod uzimanja određenih lijekova ili kod određenih stanja, povećava se razgradnja crvenih krvnih stanica. Jednako tako, do hemolize može doći i zbog premosnice srca ili pluća, ali i kod nekih stanja povezanih s krvnim žilama i krvi.

Do hemolize mogu dovesti i infekcije, reakcije imuniteta ili otrovi koji se unose u tijelo, kao i određeni tretmani. U ovim slučajevima dolazi do preranog umiranja crvenih krvnih stanica, a onda koštana srž stvara više crvenih krvnih stanica nego što je to normalno.

Što je hemolitička anemija?

Hemolitička anemija nastaje kao posljedica hemolize, odnosno nastaje kada koštana srž ne može nadoknaditi gubitak crvenih krvnih stanica. Može uključivati hemolizu kod koje se krvne stanice uništavaju u cirkulaciji ili onu u kojoj se stanice uništavaju u jetri ili slezeni. Anemiju mogu uzrokovati neke bolesti i stanja kao što su: tumori, leukemija, limfomi, povećana slezena, a može se pojaviti i kao posljedica uzimanja lijekova.

Najteži oblik anemije nastaje kod primanja transfuzije crvenih krvnih stanica pogrešne krvne grupe. Hemolitička anemija je izlječiva kada se otkrije njezin uzrok koji se onda tretira.

Kako prepoznati hemolizu i hemolitičku anemiju?

Svaka osoba može imati drugačije simptome, ovisno o samom uzroku hemolize i ove vrste anemije. Najčešći simptomi su:

Hemolitička anemija može se pojaviti i kod beba, ali i kod djece.

Kako se dijagnosticiraju hemoliza i hemolitička anemija?

Osim vidljivih simptoma, ova stanja najbolje će se vidjeti iz krvi pa će liječnik tražiti diferencijalnu krvnu sliku gdje se po razinama bilirubina, hemoglobina i jetrenih proba može vidjeti je li došlo do hemolize i anemije. Isto tako, možda će biti potreban i uzorak urina kako bi se vidjelo je li došlo do razgradnje crvenih krvnih zrnaca.

Kako se liječi hemolitička anemija?

Liječenje ovisi o uzroku stanja, a može uključivati transfuziju crvenih krvnih stanica, konzumaciju kortikosteroida ili operaciju. Kod blage anemije liječenje neće biti ni potrebno.

Dakle, hemoliza nastaje zbog razgradnje ili uništavanja crvenih krvnih stanica. Može se prepoznati po nizu simptoma, a posljedica je pojava hemolitičke anemije, čije liječenje ovisi o uzroku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!