HZJZ objavio detalje oko booster doze i kombinacije različitih cjepiva

Zdravlje 14. pro 202114:40 0 komentara
Daniel LEAL / AFP / Ilustracija

EMA i ECDC podržavaju primjenu treće (booster) doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja i kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv bolesti covid-19, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ukratko, podržava se davanje docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja, a podržava se i korištenje heterolognih režima cijepljenja vektor/mRNA cjepivima u provedbi primovakcinacije i kod davanja booster doze.

Potrebno je više istraživanja za osobe s oslabljenim imunitetom, ističu, kao i to da pregled nije obuhvatio cjepiva koja još nemaju odobrenje za primjenu u EU.

Booster doza već nakon 3 mjeseca nakon primovakcinacije

Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja, ističu u HZJZ-u.

Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) stoga nastavljaju pozivati sve građane EU-a da se u potpunosti cijepe te da se pridržavaju ovih preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze.

Pristup “kombiniranja cjepiva” može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv bolesti covid-19.

Navedeno se odnosi na:

– primjenu različitih cjepiva kao prve i druge doze u sklopu primarnog (inicijalnog) cijepljenja (heterologno primarno cijepljenje)

– primjenu različitog cjepiva protiv bolesti covid-19 kao docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno iz bilo kojeg razloga.

Brojke pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u onim državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!