Kandidijaza: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj neugodan napad gljivica?

Zdravlje 14. svi 202116:03
Izvor: Pixabay

Kandidijaza se može pojaviti na različitim dijelovima tijela i vrlo je neugodna.

Kandidijaza je gljivična infekcija koju uzrokuje gljivica iz roda Candida. Candida inače živi na koži i u tijelu, na mjestima kao što su usta, grlo i vagina te ne uzrokuje nikakve probleme. Do potrebe za liječenjem dolazi kada se broj ove gljivice poveća i kada uzrokuje infekcije.

Liječenje ovisi o mjestu na kojem se pojavila kandidijaza, a uključivat će više pripravaka, kao i prilagodbu prehrane te po potrebi posjet liječniku i uzimanje lijekova protiv gljivica.

Zašto dolazi do kandidijaze?

Do prevelikog razmnožavanja gljivica u tijelu dolazi zbog konzumacije previše hrane bogate šećerom ili zbog previše ugljikohidrata, zatim zbog konzumacije antibiotika te alkohola, a do kandidijaze može doći i zbog prevelikog stresa, zbog oslabljenog imuniteta i dijabetesa.

Postoji više kandidijaza, a najčešće su:

1. Kandidijaza u grlu

Ova pojava česta je kod novorođenčadi, a može se pojaviti i kod nekih odraslih osoba. Može se prepoznati po crvenilu grla, pucanju kože na rubu usana, boli pri gutanju i bijelim ili žutim točkama na jeziku, usnama ili zubnom mesu.

Kako bi se spriječila ova vrsta kandidijaze potrebno je održavati oralnu higijenu i redovito prati zube, a liječi se lijekovima protiv gljivica sedam do 14 dana.

2. Genitalna kandidijaza

Do ove kandidijaze dolazi kada se poveća broj gljivica u rodnici, a pojavljuje se kada se promijeni prirodna flora rodnice, na primjer kod uzimanja antibiotika, konzumacije previše slatkoga, od loših materijala donjeg rublja te kod uzimanja kontracepcijskih pilula. Može se prepoznati po bijelom sirastom iscjetku, crvenilu, kao i po jakom svrbežu.

Osim na rodnici, gljivice se mogu pojaviti i na penisu kod muškaraca. Genitalna kandidijaza se liječi nanošenjem kreme ili korištenjem vaginaleta. Pomoći mogu i hladni oblozi, ohlađena vrećica čaja od kamilice ili mazanje kantarionovim uljem. U nekim slučajevima bit će potrebno paziti na prehranu te primijeniti anti-kandida dijetu, prehranu koja ne uključuje slatkiše ni ugljikohidrate koji utječu na rast gljivica.

3. Invazivna kandidijaza

Kada Candida uđe u krvotok ona može putovati do mozga, srca, krvi, očiju i kosti. Do ovoga najčešće dolazi u bolnicama ili nakon operativnih zahvata. Može biti opasna i izazvati smrtonosnu infekciju. Važno ju je prepoznati i liječiti lijekovima protiv gljivica koji se dobivaju intravenozno ili oralno, ovisno o stanju i godinama pacijenta.

Osim navedenih kandidijaza, gljivica Candida može uzrokovati probleme na noktima, u sinusu, u probavnom sustavu i na koži.

Kako se liječi kandidijaza?

Općenito, kandidijaza se liječi tako da se otkrije uzrok zbog kojeg je došlo do povećanja gljivica u tijelu, a potom se liječi sam uzrok. Baš kao i kod genitalne kandidijaze i kod drugih vrsta je važno prilagoditi prehranu kako se gljivice ne bi dodatno razmnožavale.

U borbi protiv gljivica mogu pomoći:

• probiotici, posebice Lactobacillus
• šipak
• mazanje aloe vere
• mazanje kokosovog ulja
• mazanje ulja čajevca koje se na kožu nanosi pomiješan s baznim uljem
• češnjak
• vitamin C koji će služiti za podizanje imuniteta

Ako ni jedan od ovih kućnih pripravaka ne pomogne, potrebno je posjetiti liječnika.

Zaključak

Dakle, kandidijaza je naziv za gljivičnu infekciju koju uzrokuje gljivica Candida, a do nje dolazi kada se poveća količina ovih gljivica u tijelu. Liječenje će ovisiti o tome gdje se nalazi sama kandidijaza, a uključivat će promjenu prehrane, konzumaciju probiotika, podizanje imuniteta i mazanje određenim pripravcima. Ako je nakon svega Candida i dalje prisutna u velikoj mjeri i radi probleme, potrebno je kontaktirati liječnika koji će prepisati neki od lijekova protiv gljivica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar