Navalite na ove namirnice.
Vitamin E je ključna hranjiva supstanca, jer pomaže u zaštiti krvnih zrnca od oštećenja, jača imunitet i sprječava zgrušnjavanje krvi. Jedan je od esencijalnih vitamina koji su potrebni organizmu da bi normalno funkcionirao, piše Zadovoljna.rs.
Rastvorljiv je u mastima, što znači da zahtijeva da se masti iz ishrane pravilno apsorbiraju. Vitamin E se uglavnom skladišti u jetri, prije nego što krene u krvotok za „upotrebu“.
Nedostatak ovog vitamina se manifestira kroz probleme s refleksima i kretanjem, kao i kroz lošu koordinacijuju i slabost u mišićima. Uglavnom se javlja kao posljedica nekog kroničnog stanja, a događa se i da prijevremeno rođena djeca imaju nisku razinu ovog vitamina, što dovodi do anemije.
Stoga, potrebno je tijelo napuniti vitaminom E, a mi vam donosimo namirnice koje su bogate ovim nutrijentom.
Masline
Masline imaju dvije glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja.
Bilo da su svježe ili konzervirane u ulju, masline osiguravaju dovoljnu količinu vitamina E. Preciznije, 100 g dnevno dovoljno je za 25 posto preporučenog unosa.
Sjemenke
Ovdje prije svega mislimo na suncokret, sezam i bundevu, koji se također mogu uvrstiti u raznorazna jela. Sjemenke suncokreta prednjače, jer u svega 50 g dobijamo sve što nam treba.
Vitamin E u sjemenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Samo jedna četvrtina šalice semenki suncokreta nadoknadit će cjelodnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom.
Orašasti plodovi
Među vodećim izvorima vitamina E su bademi. Samo šaka badema može zadovoljiti gotovo 30% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Možete ih kombinirati na različite načine, kao dodatak zobenim kašama, sastojak kolača, ili kao zdravu grickalicu. Lješnjaci su također izuzetno bogat izvor vitamina E.
Biljna ulja
Pšenične klice sadrže impresivnu količinu vitamina E. Ulje pšeničnih klica je idealno za preljeve salata ili dodavanje u smoothieje. Suncokretovo i maslinovo ulje također su odlični izvori te se mogu koristiti u svakodnevnoj kuhinji.
Avokado
Iako voće generalno nije glavni izvor vitamina E, avokado se izdvaja kao izuzetak. Osim što je ukusan i kremast, avokado je bogat vitaminom E i može se koristiti u raznim jelima.
Riba i morski plodovi
Losos i skuša su odlični izvori vitamina E i esencijalnih masnih kiselina, što ih čini idealnim za zdravu ishranu.
Kupus
Ovo povrće ponekad uspoređuju s govedinom, prema vrijednostima željeza, kalcija i proteina. Također visoko je na listi namirnica koje imaju antiupalno djelovanje. Jedna šalica termički obrađenog kupusa znači da ste unijeli čak 60 posto vitamina E od potrebne dnevne količine.
Blitva
Slično kao i špinat, blitva je sjajna po nutritivnim vrijednostima. To je niskokalorično povrće s visokim sadržajem magnezija, željeza, kalija i vitamina E, A, C i K. Ishrana s visokim sadržajem antioksidansa u blitvi može smanjiti šanse za razvoj određenih kroničnih bolesti.
Brokula
Nije tajna da ju djeca ne vole, ali odraslima brokula omogućava najbolji detoks. Dobar je za kožu, kosti, ali i kao izvor vitamina E, a 100 grama ovog zelenog povrća osigurava 10 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.
Špinat
Većina nas sjeća se mornara Popaja i njegove super moći nakon što pojede ovo povrće. Ono je bogato kalcijem, fosforom, magnezijem, željezom, ali i vitaminom E.
Papaja
Jedna egzotična namirnica, koja je također sjajna za probavu i kožu, a sadrži i antioksidanse. Može se konzumirati u svježem obliku, ali i zamrznuti i upotrebiti za pripremu sokova i shakeova. Jedna voćka donosi 20 posto dnevne doze vitamina E, u odnosu na ukupnu dnevnu preporuku.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!