Vodič kroz nove sojeve koronavirusa: Koji su simptomi, gdje se testirati, što s maskama?

Zdravlje 25. ruj 202309:15 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Svijetom cirkuliraju tri nova soja koronavirusa koja imaju znatne promjene na šiljastom proteinu, što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen preboljenjem i cijepljenjem. Zbog toga se od ljeta posvuda u svijetu pa i u Hrvatskoj bilježi porast oboljelih od bolesti covid-19. Međutim, situacija još uvijek nije zabrinjavajuća.

“Imamo stabilnu epidemiološku situaciju. Od početka kolovoza nešto je narastao broj novootkrivenih slučajeva, ali još uvijek nije zabrinjavajuće. Broj hospitaliziranih donekle raste, a znamo da to posljedično prati i nešto povećan broj smrti. Pomno pratimo što se u Europi i svijetu događa, zasad ne uvodimo nikakve nove mjere, a ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati”, kazao je u petak Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako su stručnjaci i u jeku pandemije najavljivali, koronavirus sada cirkulira među nama kao i brojni ostali virusi. Među aktualnim identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante, prenosi Večernji list.

Simptomi

Simptomi koronavirusa sada su grlobolja, kašalj, curenje iz nosa i malaksalost te bolovi u mišićima i povišena temperatura.

Kliničke slike u većini su slučajeva blage i teško je na temelju njih razlučiti o kojoj se respiratornoj bolesti radi.

Testiranje

Brzi antigenski testovi trebali bi detektirati i najnovije varijante koronavirusa, jedino što je njihova osjetljivost nešto manja od PCR-a te se u slučaju simptoma preporučuje testiranje ponoviti nakon 48 sati ili napraviti PCR.

Ako su BAT-ovi za samotestiranje inačice onih koji se nalaze na zajedničkoj listi EU, i njihova je pouzdanost provjerena u validacijskim studijama i podložni su redovitim testiranjima.

Liječenje

Liječenje je za većinu simptomatsko, kao i kod ostalih respiratornih bolesti. Također je uputno ostati kod kuće nekoliko dana.

Cijepljenje

Cijepljenje protiv covida-19 počelo je prošlog tjedna i preporučuje se osobama od 65 godina naviše, korisnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne, kroničnim bolesnicima, uključujući djecu, posebice onima s bolestima srca i pluća te s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV), trudnicama te zdravstvenim radnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi i na odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima i hitnim bolničkim prijamima.

Većini se preporučuje cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili su preboljeli covid-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva cijepljeni. Ako je osoba cijepljena ili preboljela covid-19, jesenska doza preporučuje se najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze ili nakon preboljenja. Od početka studenog mogu se cijepiti i svi ostali.

Maske

Korištenje medicinskih maski ili maski za lice preporučuje se osoblju, posjetiteljima i pacijentima zdravstvenih ustanova i svima u domovima za starije i bolesne koji nemaju zdravstvene kontraindikacije za nošenje maski, kada se nalaze u zatvorenom prostoru s više ljudi u kojem nije moguće održavati fizički razmak veći od metar i pol. Svaka ustanova može i obvezati određene kategorije na nošenje maske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.