Mjesečno neki zarađuju 2000 eura, a jedan njihov odlazak na teren može stajati i 60-70 eura

Ekonomija 25. ruj 202307:44 0 komentara
JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

One koji odlaze u mirovinu nema tko zamijeniti, pa interesa mladih za ovaj zanat gotovo da nema.

Sve veći nesklad između potreba poslodavaca i nedostatka kadrova na tržištu rada doveo je do toga da su za brojna zanimanja u Srbiji plaće višestruko “skočile”.

Jedno od takvih zanimanja, zahvaljujući odlasku majstora u inozemstvo i odlasku u mirovinu, jesu vodoinstalateri, koji mjesečno mogu zaraditi i preko 2000 eura. One koji već duže vrijeme odlaze u mirovinu nema tko zamijeniti, pa unatoč izvrsnim primanjima, interesa mladih za ovaj zanat gotovo da nema.

Visoke cijene

Miša Obrenović, koji živi u stambenoj zgradi u centru Beograda, navodi da su mu u stanu bile začepljene cijevi u kuhinji, a popravak je platio 50 eura.

“Cijev u zidu ispod mog sudopera se začepila i voda se počela vraćati.” Pozvao sam majstora iz susjedstva koji je skinuo sifon ispod i vodoinstalaterskom sajlom “probušio” začepljenje cijevi u zidu. Sve je trajalo manje od 10 minuta, a naplatio mi je 50 eura. Pritom mi je napomenuo da je to zato što smo susjedi. “Mogu samo zamisliti koliko bih mu platio da ne živimo u istoj zgradi”, kaže Miša Obrenović.

Direktor Infostuda za odnose s javnošću Miloš Turinski kaže za N1 da je to danas uobičajena cijena te vrste usluga.

“Ako pitate bilo kojeg vodoinstalatera koji je samostalni poduzetnik, reći će vam da je normalno zarađivati ​​2000 eura mjesečno, pogotovo u Beogradu. Oni vrjedniji mogu toliki iznos zaraditi i u kraćem roku, jer je potražnja tolika da su plaće visoke za sve zanate. Istovremeno, plaće koje se nude u oglasima za posao nisu tako velike kako bi se moglo činiti drugim ljudima na našem tržištu rada. Jedan njihov odlazak na teren zna stajati 20-30 eura, a ovisno o veličini kvara nekada i 60-70 eura”, objašnjava Turinski. O potražnji za vodoinstalaterima u našoj zemlji, navodi primjer od prije dvije godine, kada je na Infostudu osvanuo oglas za vodoinstalatera u kojem se za tu poziciju nudi čak 2000 eura.

Deficitarno zanimanje

“Taj oglas izazvao je veliku pozornost, a samo je potvrdio da je teško pronaći kvalitetnog radnika koji dobro poznaje posao vodoinstalatera. Razgovarali smo s velikim brojem vodoinstalatera kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima, koji su potvrdili da je 240.000 dinara, odnosno oko 2000 eura, novac koji dobar vodoinstalater zaista može zaraditi. Čak i za puno kraće vrijeme od mjesec dana”, ističe Turinski.

Ukazuje da manjak obrtnika na ovom području ne postoji od jučer, već od 2015. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.