Zašto se koža na prstima nabora kada se drži pod vodom, a na ostatku tijela ne?

Zdravlje 22. lip 202207:19
Izvor: Pixabay

Koža na vrhovima prstiju i nožnim prstima smežura se poput papira kada se namoči nekoliko minuta u vodi. Provedite više od nekoliko minuta natapajući se u kadi ili veslajući oko bazena i prsti će vam doživjeti dramatičnu transformaciju.

Je li to adaptacija koja nam je pomogla u našoj evolucijskoj prošlosti i što to danas može otkriti o vašem zdravlju?

Ova upečatljiva promjena poznata je, ali i zbunjujuća. Samo se koža na prstima i nožnim prstima nabora kada je uronjena u vodu, dok ostali dijelovi tijela poput naših podlaktica, torza, nogu i lica ostaju nepromijenjeni.

VEZANE VIJESTI

Ovo naboranje kože izazvano vodom na vrhovima prstiju i nožnim prstima desetljećima je okupiralo misli i rad znanstvenika. Većina ih se zbunila oko toga što uopće uzrokuje ovo boranje. Međutim, možda je još intrigantnije ono što naši smežurani prsti mogu otkriti o zdravlju.

Potrebno je oko 3,5 minute u toploj vodi da bi se vrhovi prstiju počeli naborati, dok na hladnijim temperaturama može potrajati i do 10 minuta. Međutim, većina studija otkrila je da je potrebno oko 30 minuta namakanja kako bi se postigla maksimalna količina nabora.

Nabori vrhova prstiju obično su se smatrali pasivnim odgovorom gdje su gornji slojevi kože natekli dok je voda preplavila stanice procesom poznatim kao osmoza – gdje se molekule vode kreću preko membrane kako bi izjednačile koncentraciju otopina s obje strane. Ali još 1935. godine znanstvenici su sumnjali da u procesu ima više od ovoga.

Liječnici koji su proučavali pacijente s ozljedama koje su presjekle srednji živac, jedan od glavnih živaca koji teče niz ruku do ruke, otkrili su da im se prsti nisu naborali. Srednji živac pomaže u kontroli takozvanih simpatičkih aktivnosti kao što su znojenje i suženje krvnih žila. Njihovo otkriće sugeriralo je da je nabore vrhova prstiju izazvane vodom zapravo kontrolirao živčani sustav.

Kasnije studije liječnika 1970-ih pružile su dodatne dokaze o tome i predložile su korištenje uranjanja ruku u vodu kao jednostavan test uz krevet za procjenu oštećenja živaca koja bi mogla utjecati na regulaciju nesvjesnih procesa poput protoka krvi, piše BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar