Prekomjerna konzumacija jaja povezana je s dijabetesom

Znanost 18. stu 202013:57 > 14:03
Izvor: Pixabay

Kajgana, jaja na oko ili kuhana jaja - to je uvijek popularna hrana za doručak. No, nova istraživanja sa Sveučilišta Južne Australije pokazuju da prekomjerna konzumacija jaja može povećati rizik od dijabetesa.

Studija je otkrila da je kod ljudi koji redovito konzumiraju jedno ili više jaja dnevno (oko 50 grama) imaju povećani rizik od dijabetesa za 60 posto. S prevalencijom dijabetesa u Kini koja sada premašuje 11 posto – iznad globalnog prosjeka od 8,5 posto – dijabetes je izazvao ozbiljnu zabrinutost u javnom zdravstvu.

VEZANE VIJESTI

Ekonomski učinak dijabetesa također je značajan, čineći 10 posto globalnih zdravstvenih izdataka (760 milijardi dolara). U Kini su troškovi povezani s dijabetesom premašili 109 milijardi dolara, prenosi SciTechDaily.

Epidemiolog i stručnjak za javno zdravstvo, dr. MingLi, kaže kako porast dijabetesa raste, posebno u Kini gdje promjene u prehrani utječe na zdravlje.

“Prehrana je poznati i promjenjivi čimbenik koji pridonosi nastanku dijabetesa tipa 2. U proteklih nekoliko desetljeća, Kina je prošla kroz znatnu nutritivnu tranziciju, pri čemu su se ljudi udaljili od tradicionalne prehrane koja uključuje žitarice i povrće, a okrenuli su se prerađenoj hrani koja uključuje veće količine mesa, grickalica i energetski guste hrane”, istaknuo je Li.

#related-news_0

“Istovremeno, potrošnja jaja konstantno raste; od 1991. do 2009. godine broj ljudi koji jedu jaja u Kini skoro se udvostručio. Iako se o povezanosti jedenja jaja i dijabetesa često raspravlja, ova studija ima za cilj procijeniti dugoročne učinke konzumacije jaja i rizik od razvoja dijabetesa”, dodao je.

Li navodi kako je studija pokazala da je dugotrajna konzumacija jaja (veća od 38 grama dnevno) povećala rizik od dijabetesa kod odraslih Kineza za približno 25 posto.

“Odrasli koji su redovito jeli puno jaja (preko 50 grama, što je ekvivalentno jednom jajetu dnevno) imali su povećani rizik od dijabetesa za 60 posto.”

Učinak je također bio izraženiji u žena nego u muškaraca.

#related-news_0

Doktor Li kaže da iako ovi rezultati sugeriraju da je veća konzumacija jaja pozitivno povezana s rizikom od razvoja dijabetesa kod odraslih Kineza, potrebno je više istraživanja kako bi se istražile uzročno-posljedične veze.

“Da bi se pobijedilo dijabetes, potreban je višestrani pristup koji ne uključuje samo istraživanje, već i jasan skup smjernica koje pomažu u informiranju i usmjeravanju javnosti. Ova studija korak je prema tom dugoročnom cilju”, poručio je Li.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.