Ne znate kako pravilno odmagliti staklo na automobilu? Isprobajte ovaj način

Auto 24. sij 202314:13
Izvor: Ilustracija/Pexels

Ako vam je vjetrobransko staklo mokro, koristite brisače. Ako je prljavo, pritisnete gumb koji ga pošprica plavom tekućinom. A ako je ledeno, zagrijete automobil kako biste odmrznuli staklo. No, što ako vam je vjetrobransko staklo zamagljeno, a magla je iznutra? Neki ljudi kažu da treba upaliti grijanje, neki da je bolje koristiti klima uređaj - ali što je točno?

Uobičajeno je biti zbunjen oko toga, pa ako niste sigurni, niste sami u toj dilemi. Tweet o toj temi postao je poluviralan ovog vikenda, a mnogi su odgovori samo učinili da situacija zvuči još više zbunjujuće.

Uključite grijanje i klimatizaciju

Za brzo odmagljivanje vjetrobranskog stakla po hladnom vremenu trebate uključiti i grijanje i klima uređaj.

Da, možete oboje odjednom. Ako imate kotačić za podešavanje temperature, postavite ga na najtopliju postavku, a zatim upalite i klimu.

Neki automobili imaju gumb koji radi sve umjesto vas. U nekim automobilima postoji stražnja tipka za odmrzavanje koja uključuje žice na stražnjem vjetrobranskom staklu i prednja tipka za odleđivanje koja radi sljedeće:

– usmjerava puhalo prema vjetrobranskom staklu

– uključuje puhalo punom snagom i podiže temperaturu

– uključuje klima uređaj

– isključuje recirkulaciju

To je upravo ono što želite učiniti ako sami upravljate kontrolama: uključite grijanje, uključite klima uređaj i pobrinite se da zrak puše punom snagom na vjetrobransko staklo. Isključivanje recirkulacije pomaže jer ćete uvlačiti suhi zrak izvana umjesto da ponovno cirkulirate vlažan zrak unutra.

Zašto ovo funkcionira?

Ovdje se događaju dvije stvari, kratkoročno (sekunde do minute) i dugoročno (ostatak vaše vožnje).

Toplina sprječava zamagljivanje

Dugoročno gledano, magljenje možete spriječiti tako da obje strane vjetrobranskog stakla imaju istu temperaturu.

Magla na vašem vjetrobranskom staklu nakuplja se iz istih razloga kao i hladno piće koje se “znoji” za vrućeg dana. Kada je jedna strana stakla znatno hladnija od druge, vlaga iz toplog zraka će se kondenzirati na toplijoj strani stakla.

To znači da ćete zimi dobiti kondenzaciju iz toplog unutarnjeg zraka na još uvijek hladno vjetrobransko staklo. Ako možete dovoljno zagrijati vjetrobransko staklo, ono više neće moći izvlačiti vlagu iz zraka, piše Lifehacker.

Ljeti je suprotno. Ako ste rashladili unutrašnjost automobila, a vani je jako vruće, vlaga iz vanjskog zraka može se kondenzirati na vašem vjetrobranskom staklu. Međutim, ovo nije situacija s odmagljivanjem: kondenzacija je vani, pa vodu nakupljenu jednostavno obrišete brisačima vjetrobrana.

Klima isušuje maglu koja je već tu

Pa zašto sama toplina nije dovoljna za obaviti posao? Pa, kao prvo, ponekad je jednostavno prehladno da bi vjetrobransko staklo bilo dovoljno toplo da spriječi zamagljivanje. Ali što je još važnije, trebate odmagliti vjetrobransko staklo, a ne samo spriječiti buduće magljenje. Zato upalite klimu.

Klima uređaji ne hlade samo zrak; isušuju ga. Kada istovremeno uključite grijanje i klima uređaj, dobivate vrući, suhi zrak. To počinje zagrijavati vjetrobransko staklo, a istovremeno isušuje vlagu. Uključite klima uređaj i grijanje na maksimalnu snagu i često će se cijelo vjetrobransko staklo očistiti za nekoliko sekundi.

Kako da se prozori rjeđe magle

Budući da je zamagljivanje vjetrobranskog stakla uzrokovano vlagom u automobilu, održavanje unutrašnjosti vašeg automobila suhom pomoći će u tome. Ako ste u automobil slučajno na čizmama unijeli puno snijega, obavezno to očistite.

Također, možete početi zagrijavati vjetrobransko staklo prije nego što dođe vrijeme za vožnju. Ako imate daljinski upravljač, super! Ali čak i ako ne, prvi korak u pripremi vašeg automobila za vožnju zimi trebao bi biti uključivanje automobila i njegovo zagrijavanje. Stavite puhanje toplog zraka na vaše vjetrobransko staklo dok četkate i stružete vanjsku stranu.

I na kraju, razmislite o čišćenju unutarnjeg dijela vjetrobranskog stakla jer se čisto staklo ne magli tako lako. Ne, ne rukama ili maramicama koje ste našli ispod sjedala; kreme za ruke i razna masnoća i prljavština samo će pogoršati problem. Koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje stakla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar