Šef Holdinga: Ako radnici Čistoće ne budu odvozili smeće, nema potrebe za njima

Vijesti 24. sij 202312:43 7 komentara
N1

Uprava Zagrebačkog holdinga održala je konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o štrajku djelatnika Čistoće.

Radnici su postavili jedanaest zahtjeva, koji uključuju povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura, sistematizaciju u roku 30 dana. Traže i besplatni kod 95 i kartice vozača, osiguran stopostotni vanjski prijevoz, donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija, povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80 i povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 kod vozača. Među zahtjevima su i maksimalni dodatak na otežane uvjete rada, HTZ opremu te besplatni parking.

Ivan Novaković, predsjednik Uprave Holdinga, rekao je da su ranije sa sindikatima krenuli u pregovore o povećanju plaća. Pregovori nisu uspjeli jer su sindikati tražili da se plaće povećaju svima, a Holding da se povećaju onima s najmanjim primanjima. Nakon toga je Holding donio odluku o povećanju plaća, za što je izdvojeno 46 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Prosječni rast neto plaće za siječanj se kreće oko 94 eura za komunalne radnike, odnosno 74 eura za druge kategorije radnika. Uprava Holdinga ovaj štrajk smatra nelegalnim, rekao je.

Holding nije krenuo u pregovore s CIOS grupom o odvozu plastike za vrijeme štrajka, rekao je šef Holdinga na novinarsko pitanje. “Teško je reći da strahujemo od sličnih scenarija u drugim podružnicama”, rekao je Novaković i dodao da Holding nema novca za veća povećanja materijalnih prava.

“Grad ne može dugog trpjeti neodvoženje otpada. Ako radnici ne budu odvozili otpad, onda nema potrebe za njima. Nadam se da neće doći do toga”, rekao je Novaković i dodao da ima indicije da se pregovori nastavljaju.

“Štrajk je nelegalan”

Matija Subašić-Maras, članica uprave Holdinga, kaže da ovo neće potaknuti druge podružnice da štrajkaju u slučaju da netko dobije otkaz. “Stvarne posljedice otkaza nisu stupile na snagu jer radnici nisu preuzeli otkaze. Neće trpjeti negativne posljedice”, rekla je.

Davor Vić, voditelj Čistoće, rekao je da neće dati ostavku. Štrajk je nelegalan, a ja nisam osoba koja će ostaviti tvrtku u ovakvoj situaciji, rekao je.

Novaković je rekao da nisu sigurni s kim trebaju pregovarati s obzirom na to da su među radnicima predstavnici različitih sindikata. “Pregovaranje s 2000 ljudi na otvorenom je jako teško. Predložili smo da izaberu predstavnike, ali do toga nije došlo. Nastavit ćemo pregovore”, rekao je. “Dajemo prava iznad kolektivnog ugovora, smatramo da nema razloga za nenajavljeni štrak”, rekao je Novaković.

“Ne namjeravamo zvati policiju”, rekao je Novaković o radnicima koji ne žele napustiti prostorije Čistoće. Dodao je da nema potrebe da ostaju tamo ako neće raditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare