Renault podržao moratorij na vađenje minerala iz podmorja

Auto 10. velj 202212:36
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Francuski proizvođač automobila Renault SA podržao je moratorij na rudarenje u dubokom moru i obavezao se isključiti metale s morskog dna iz opskrbnog lanca.

U listopadu francuski predsjednik Emmanuel Macron proglasio je istraživanje morskog dna investicijskim prioritetom za Francusku, ističući i potencijal pristupa “rijetkim metalima” i bolje razumijevanje morskih ekosustava.

Više od 90 nevladinih organizacija okupljenih u Koaliciju za očuvanje dubokog mora pozvalo je na zaštitu morskog dna i moratorij na rudarenje, a Međunarodna uprava za morsko dno (ISA), tijelo Ujedinjenih naroda, izrađuje propise koji bi trebali regulirati rudarenje na otvorenom moru.

Poziv na moratorij već su podržali njemačke automobilske kompanije BMW i Volkswagen, švedski Volvo i proizvođač teških vozila Scania i američki softverski div Google, a sada im se pridružio i Renault.

Glasnogovornica Renaulta ustvrdila je da je njihova potpora moratoriju usklađena sa stajalištem vlade u Parizu jer Francuska “planira ulagati u istraživanje morskog dna kako bi identificirala potencijalna rješenja za održivo vađenje”.

Francuski predsjednik nije u listopadu podržao eksploataciju morskog dna, uvaživši kontroverze oko sektora u nastajanju za kojeg kritičari kažu da bi mogao uništiti još neotkrivene vrste u podmorju.

“Već čujem raspravu, ali ističem da trenutno ne govorim o eksploataciji već o istraživanju”, rekao je Macron u govoru u listopadu prilikom predstavljanja investicijskog plana “Francuska 2030.”.

Francuska preko Instituta Francais de Recherche pour l’Exploitation de la Mer (IFREMER) ima ugovor o istraživanju, područja površine 75.000 četvornih kilometara u zoni Clarion-Clipperton na sjevernom Pacifiku, bogatoj metalima.

Francuska vlada i IFREMER nisu odmah odgovorili na upit da komentiraju Renaultovu objavu.

Odluka Renaulta, velikog francuskog proizvođača automobila, pojačala je pritisak na novi sektor dubokomorskog rudarstva koji s morskog dna iz grumenja veličine krumpira vadi metale za baterije, poput kobalta, nikla i mangana.

Tvrtke koje su pribavile dozvole za istraživanje morskog dna, uključujući The Metals Company, GSR i UK Seabed Resources, britansku podružnicu ogranka Lockheed Martina, nadaju se da će u konačnici metale prodati proizvođačima automobila.

Američki proizvođač električnih automobila Rivian također se u srijedu pridružio pozivu na moratorij.

“Rivian dijeli cilj Koalicije za očuvanje dubokog mora i želi zaštititi naše oceane”, rekla je tvrtka Reutersu u elektronskoj poruci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar