Stezanje remena: Samo 6 % tvrtki kupuje novi automobil

Biznis 01. tra 201613:43 > 13:48
Petar Glebov/PIXSELL

Samo šest posto hrvatskih poduzeća ove godine planira kupnju službenih automobila, a još pet posto možda se na to odluči, pokazuju rezultati ankete portala "Ja trgovac" provedene u veljači na uzorku od 401 poduzeća.

Anketa je pokazala da od 401 anketiranog poduzeća 44 ove godine planira kupovinu službenog vozila ili o tome ozbiljno razmišlja, dok je kod gospodarskih vozila takav interes izrazilo 60 poduzeća.

Da ove godine ne planira kupnju službenih automobila, navodi pak 89 posto anketiranih donositelja odluka u hrvatskim poduzećima.

Leasing je, pokazali su rezultati ankete, uvjerljivo vodeći način financiranja kupovine službenog vozila, što je kao svoj odgovor navelo 61,4 posto ispitanih.

Slijede gotovina s 13,6 posto i kredit koji preferira 11,4 posto anketiranih dok 11,4 posto ispitanih još nije odlučilo koji će instrument koristiti za tu namjenu.

Nešto veći broj tvrtki ove godine planira kupovinu gospodarskih dostavnih vozila, njih ukupno 9,5 posto dok se dodatnih 5,5 posto možda na to odluči.

Te dvije skupine zajedno obuhvaćaju 60 tvrtki u ukupnom uzorku. Preostalih 85 posto, odnosno 341 poduzeće ne planira kupovinu te vrste vozila do kraja godine.

Leasing i kod gospodarskih dostavnih vozila vodeći instrument financiranja s udjelom od 56,7 posto. Gotovinom će kupovinu gospodarskih-dostavnih vozila financirati 21,7 posto poduzeća, a kreditom 18,3 posto. Da se još nisu odlučili niti za jedan od vidova financiranja navodi pak 3,3 posto anketiranih.

Na pitanje ima li njihova tvrtka službeno ili gospodarsko dostavno vozilo, petina ispitanika (20,9 posto) odgovorila je da ima službeno, a 13,2 posto gospodarsko dostavno vozilo. Da ima i jedno i drugo odgovorila je četvrtina anketiranih (24,4 posto).

S druge strane, 41,4 posto sudionika ankete kaže kako njihova tvrtka nema ni službeni automobil niti gospodarsko dostavno vozilo.

Kako se navodi u priopćenju, tržište lakih gospodarskih komercijalnih vozila u konstantnom je rastu. Od 2012. godine, kada je registrirano 3.629 vozila, tržište je 2015. poraslo za 80 posto na 6.879 vozila. Povećanje potražnje se najviše odrazilo na mala, gradska dostavna vozila s rastom od čak 125 posto te na furgone koji su rasli za 70 posto.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s 2014. godinom, hrvatsko tržište motornih vozila lani je zabilježilo rast prodaje novih osobnih vozila od 5,2 posto i značajniji rast prodaje novih lakih gospodarskih vozila s povećanjem od 31,6 posto u odnosu na godinu ranije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.