Na moru je 2000 sezonaca manje, radit će do Svih svetih

Ekonomija 22. kol 201616:27 > 16:37
Ilustracija

Špica turističke sezone broji zadnje udarne vikende sa smjenama gostiju, no sezoncima se ni blizu ne nazire povratak kući.

Sezonski posao u turizmu sve je duži, odlaze sve ranije i vraćaju se sve kasnije, jer sezona više ne traje samo nekoliko mjeseci. U želji da im se ne otkrije identitet, ni za koga rade, kažu da padaju s nogu te kako je očito da ih nema dovoljno za toliki obujam posla, a to ide u prilog podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji pokazuju da je u prvih sedam mjeseci 2016. oko 2000 sezonskih radnika manje nego u istom razdoblju od 2013. do 2015. godine. HZZ pri tome misli na zaposlene sezonske radnike iz svoje evidencije kojih je u ovoj sezoni do kraja srpnja 38.119. Uz to, ovu sezonu obilježava i to što će se dio njih vratiti kući tek za blagdan Svih svetih – 1. studenoga, piše Glas Slavonije.

 Vrijeme kada su šest mjeseci radili na moru, a šest mjeseci bili kod kuće prošlo je. Belišćanka koja godinama sezonski radi u restoranu na dubrovačkoj rivijeri, kaže, kući se vraća tek poslije 20. listopada, a njena kći i njena prijateljica tek 1. studenoga! Baš na Svisvete, što uvode u studeni, u zimu. Na more došla u veljači.

Kod kuće tri mjeseca

“Gazda restoran drži otvoren tijekom cijele godine. I u sezoni i izvan nje uvijek ima ture radnika koji rade na obližnjim gradilištima pa kuha obroke za njih, tako da posla ima i po završetku ‘ful’ sezone, kao i brojnih turista u podsezoni. Jako sam umorna, svugdje je malo radne snage i to se vidi, a i osjeti na obujmu posla koji pada na nas koji radimo”, kaže Belišćanka.

Mnogi su otišli preko granice

“Ove godine do radnika su došli oni poslodavci koji su se za to pobrinuli na vrijeme, a to su uglavnom velike hotelijerske i druge tvrtke u turizmu. Oni koji su to počeli rješavati kasnije, u svibnju, suočeni su s nedostatkom radne snage. Također, dio bivših sezonaca, pogotovo Slavonaca koji su i dalje – usprkos odlascima iz zemlje – perjanica našeg sezonskog posla na moru i gro sezonske radne snage, otišao je raditi u sezoni preko granice, u nama konkurentskim zemljama poput Austrije, Italije…, gdje su im daleko bolje plaće i drugi uvjeti rada, ali i života. Jer, prosječna plaća našeg konobara koji u sezoni slovi za nekakvu zlatnu sredinu, iznosi svega 3000 do 3500 kuna, dakako neto. Plaće sezonskih radnika zaostaju 13 do 17 % u odnosu na brutoprosjek plaća u gospodarstvu RH”, upozorava predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva (STUH) Eduard Andrić.

Andrić upozorava i na neizvjesnost rada, gdje se radniku ne nudi ugovor na tri ili šest mjeseci, nego na mjesec za mjesecom. “Praktički, takvi ucjenjuju svoje sezonske radnike i neće mu produžiti ugovor na duže, a sezonci se boje da ih, negoduju li, nagodinu neće zaposliti ni tako”, kaže Andrić.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

http://www.glas-slavonije.hr/310098/1/Na-moru-je-2000-sezonaca-manje–radit-ce-do-Svih-svetih