Milijarder Blavatnik razmatra kupnju značajnog udjela u Tevi

Biznis 06. stu 201714:33 > 14:35
Podijeli:
Izvor: MENAHEM KAHANA / AFP

Poslovni čovjek i milijarder Len Blavatnik razmišlja o kupnji značajnog udjela u dugovima pritisnutom izraelskom proizvođaču lijekova Tevi, pišu izraelski mediji.

Vodeći izraelski financijski dnevnici Globes i The Marker u nedjelju su objavili da Blavatnik razmišlja o kupnji velikog udjela u Tevi, čije su dionice prošloga tjedna skliznule na najnižu razinu u 17 godina nakon što je ponovno snizio procjene godišnje dobiti.

Prošlog su tjedna tako izvijestili da će zbog pada cijena generičkih lijekova u SAD-u i slabije prodaje lijeka za multiplu sklerozu Copaxone ove godine ostvariti dobit po dionici bez jednokratnih stavki u rasponu od 3,77 do 3,87 dolara. Ranije su očekivali 4,30 do 4,50 dolara po dionici.

Prognoza godišnjih prihoda smanjena je na 22,2 milijarde do 22,3 milijarde dolara, u odnosu na ranije prognoziranih 22,8 do 23,2 milijarde dolara.

U trećem tromjesečju prilagođena dobit pala je na jedan dolar po dionici, s 1,31 dolar po dionici koliko je iznosila u istom lanjskom razdoblju. Prihodi su gotovo stagnirali i iznosili su 5,61 milijardu dolara.

Glasnogovornik Blavatnikove industrijske grupe Access Industries sa sjedištem u Sjedinjenim Državama nije želio komentirati medijske napise. Ni iz Teve, inače vlasnice hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, nisu željeli komentirati te napise.

List The Marker piše da Blavatnik razmatra kupnju udjela u Tevi u vrijednosti do tri milijarde dolara. Usporedbe radi, Tevina tržišna kapitalizacija iznosi 12,3 milijarde dolara.

Investicija bi mogla biti realizirana putem privatne ponude dionica koja bi pomogla Tevi da smanji golemi teret dugova, u iznosu 35 milijardi dolara. Druga je mogućnost kupnja dionica od američke farmaceutske tvrtke Allergan, piše dalje taj list.

Allergan je stekao 10-postotni udjel u Tevi u sklopu sporazuma iz 2016. godine kojim je izraelska tvrtka kupila Allerganovo generičko poslovanje za 40,5 milijardi dolara. Iz Allergana su prošli tjedan najavili da se spremaju smanjiti taj udjel.

Blavatnikova tvrtka Access Industries ulaže u nekretnine, kemijske, medijske i tehnološke kompanija. Od značajnijih kompanija u njezinu portfelju je Warner Music.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.