Talijanski izvoz polutrajnih kobasica na intra tržište EU, koji se najvećim dijelom odnosi na proizvode od mesa peradi i mortadele, iznosio je u prošloj godini oko 28.000 tona po prosječnoj izvoznoj cijeni od 4,29 eura/kg.
Frapantan je podatak da je malo tržište Hrvatske prva izvozna destinacija talijanskim prerađivačima mesa peradi i prema njihovoj statistici ukupan izvoz u Hrvatskoj iznosio je nevjerojatnih 5737 tona po prosječnoj izvoznoj cijeni od 1,72 eura što je najniža izvozna cijena u odnosu na sve ostale članice EU.
Analiza Croatiastočara pokazuje kako je hrvatsko tržište zbog slabe kupovne moći očito postalo dominantno za talijansku mesnu industriju, a uvoz inače svih vrsta mesnih proizvoda u Hrvatsku od ulaska u EU drastično je narastao i već sada pokriva više od tri mjeseca ukupne proizvodnje svih mesnih industrija u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.
“Sugeriramo da nadležne hrvatske institucije ispitaju veleprodajne cijene tih proizvoda na talijanskom tržištu te eventualno, ako su indicije opravdane, pokrenu postupak zbog opravdane sumnje na damping cijene u izvozu i neravnopravni položaj na tržištu domaćih mesoprerađivača mesa peradi”, apel je Branka Bobetića direktora Croatiastočara. U 2017. ukupni uvoz u Hrvatsku ovih proizvoda bio je blizu 9000 tona, a najviše su iz Italije, Slovenije, Mađarske i Slovačke.
U toj količini, prema istraživanju Nielsena maksimalno je 500 tona mortadela, a ostalo su proizvodi od mesa peradi – uglavnom hrenovke. Bobetić objašnjava kako su druga i treća izvozna destinacija Talijanima Francuska i Njemačka. Ukupni talijanski izvoz ovih grupa polutrajnih kobasica na treća tržišta bio je više od 9000 tona, od čega na tržišta Srbije, Kosova, Makedonije, BIH i Crne Gore 5374 t.
“Ispada da je Talijanima tržište bivših jugoslavenskih republika više od 50% ukupnog izvoza”, kaže Bobetić.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.