OECD: Svijet se mora pripremiti na sporiji gospodarski rast

Biznis 21. stu 201815:34 > 15:36
Pixabay (ilustracija)

Globalni gospodarski rast dosegnuo je vrhunac u razdoblju nakon krize i zemlje se moraju pripremiti za posustajanje njegova tempa, ocijenili su u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U grupi koja okuplja 36 većinom bogatih zemalja predviđaju da će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2019. i 2020. godini usporiti na 3,5 posto, s projiciranih 3,7 posto u ovoj godini, pokazale su u srijedu objavljene OECD-ove gospodarske prognoze.

Time je procjena rasta u idućoj godini srezana za 0,2 postotna boda, dok je ona za tekuću godinu potvrđena.

“Slabije prognoze za 2019. odražavaju pogoršane izglede, ponajprije za tržišta u nastajanju poput Turske, Argentine i Brazila. Daljnje usporavanje u 2020. više je pak odraz zbivanja u razvijenim gospodarstvima, s obzirom na negativne posljedice slabijeg rasta trgovine i smanjenih fiskalnih i monetarnih poticaja”, ističe OECD u najnovijim prognozama.

OECD-ov čelnik Angel Gurria istaknuo je probleme koje uzrokuju trgovinski sukobi i politička neizvjesnost, aludirajući time na sukob američkog predsjednika Donalda Trumpa s Kinom, koji je uzdrmao tržišta.

“Pozivamo kreatore politika da pomognu vratiti povjerenje u sustav međunarodne trgovine temeljen na propisima”, poručio je Gurria.

Trgovinske napetosti već su srezale ovogodišnji globalni BDP za 0,1 do 0,2 postotna boda, ističe se OECD-ovim gospodarskim prognozama.

Ako Washington nametne carine od 25 posto na sav uvoz iz Kine, kao što je Trump zaprijetio, rast svjetskog gospodarstva mogao bi se smanjiti na blizu tri posto u 2020. godini, upozoravaju u OECD-u.

Među zemljama članicama OECD-a, za američko gospodarstvo očekuje se usporavanje rasta s ovogodišnjih 2,9 posto na 2,7 posto u 2019. godini i njegovo dodatno posustajanje u 2020., na 2,1 posto.

U eurozoni se predviđa usporavanje rasta s 1,9 posto u 2018. godini, na 1,8 posto u idućoj godini te na 1,6 posto u 2020.

Za zemlje izvan OECD-a, poput Kine, drugog gospodarstva svijeta, očekuju također posustajanje rasta. U ovoj godini kinesko bi gospodarstvo trebalo porasti 6,6 posto, u idućoj 6,3 a u 2020. šest posto.

Iz OECD-a upozoravaju da bi “još snažnije usporavanje kineskog gospodarstva značajnije naštetilo globalnom rastu, posebno ako bi to pogodilo povjerenje sudionika financijskih tržišta”.

Glavni OECD-ov ekonomist Laurence Boone kazao je da “trenutno ima malo naznaka da će usporavanje biti ozbiljnije nego se predviđa”.

Međutim, rizici su dovoljno veliki za alarm i pripreme za eventualne oluje u budućnosti, upozorio je Boone.

Od velikih gospodarstava izvan OECD-a, za rast indijskog gospodarstva očekuje se da će ostati stabilan, uz marginalno usporavanje s ovogodišnjih 7,5 posto na 7,3 posto u idućoj godini. U 2020. rast bi ponovno trebao ubrzati, na 7,4 posto, pokazuju najnovije OECD-ove prognoze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.