"Ovo je još jedan pokazatelj da je za Hrvatsku bitno pristupiti euro području"

Biznis 17. tra 202012:29 > 12:36
Izvor: N1

Europarlamentarac Karlo Ressler javio se u N1 Studio uživo gdje je prokomentirao Vladine mjere za spas gospodarstva kao i odgovor Europske unije na krizu s koronavirusom.

Nema dileme da je ovo trenutak istine za Europsku uniju i da je ovo najveća kriza od samog osnivanja EU, rekao je Karlo Ressler i dodao:

“Mislim da nema previše dileme da je u prvim minutama ove utakmice i borbe s pandemijom odgovor svih država članica nažalost bio nedovoljno brz, ali kako se situacija mijenja, ekonomski paket, nove akcije Europske komisije i neki konkretni izrazi solidarnosti iz svih država članica, ipak pokazuju da se situacija poboljšava i da je odgovor EU sve više onakav kakav treba biti, brz, konkretan i adekvatan za izvanrednu situaciju.”

VEZANA VIJEST

Govoreći o proračunu za iduću godinu rekao je da se on sad treba prilagoditi u odnosu na prethodni plan, ali i da se očekuje novi, revidirani višegodišnji financijski okvir.

“Sad je jasno da će proračun za iduću godinu, koji inače iznosi oko 165 milijardi eura, biti još važniji nego se očekivalo. Jasno je da ga treba značajno prilagoditi u odnosu na ono kako smo planirali prije nekoliko tjedana. Potrebno je pričekati i cijeli paket pomoći koji će predložiti EK, novi revidirani višegodišnji financijski okvir, europski proračun za idućih sedam godina”, rekao je.

Istaknuo je da se na razini EU vode debate između država članica pri čemu jedni čine države prijateljice kohezije koje se zalažu za više sredstava i smanjivanje razlika među državama članisama, dok drugi blok smatra da bi se trebalo organičiti EU proračun kao i nacionalna izdavanja u njega.

#related-news_0

“Paket gospodarske pomoći Hrvatske vlade je zaista snažan i pokušat će mobilizirati što više sredstava i iz EU fondova s konačnim ciljem zaštite radnih mjesta radnika. Bit će otvorena nova inicijativa za oporavak, a kako će to izgledati, znat će se idući tjedna i krajem mjeseca”, rekao je Ressler.

Objasnio je da će se pristupiti sličnom mehanizmu kao kod Junckerovog plana gdje će se na sredstva iz EU proračuna pokušati mobilizirati i nacionalna sredstva država članica i sredstva koja bi mogla biti dobivena kroz zajmove, koorodinaciju i suradnju s bankama i industrijom.

Govoreći o hrvatskim gospodarskim mjerama, Ressler je istaknuo da je za Hrvatsku bitno da što više od ovih mjera budu paneuropske i da se odnose na sve države članice.

“Ova situacija je još jedan pokazatelj koliko je za Hrvatsku bitno pristupiti euro području, i zbog strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Sad smo u mogućnosti koristiti i dogovoreni međunarodni sklop između HNB-a i Europske središnje banke. To je još jedan pokazatelj povjerenja u Hrvatsku, ali moramo biti svjesni da to ne bi moglo biti moguće bez odgovornog upravljanja javnim financijama posljednje tri godine. Bez obzira što je ova kriza simetrična, sve države članice se suočavaju s njom, posljedice će biti asimetrične za pojedine države i za pojedine sektore kao što je turizam pa ćemo mi tražiti i dodatnu pomoć”, rekao je Ressler.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.