Ericsson kupio američki Cradlepoint za 1,1 mlrd dolara

Biznis 18. ruj 202011:15 > 11:16
Izvor: REUTERS/Stig-Ake Jonsson/TT News Agency

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson u petak je izvijestio da je dogovorio kupnju američke tvrtku za bežično umrežavanje Cradlepoint za 1,1 milijardu dolara.

Američka kompanija prodaje tvrtkama modeme i pretplate na usluge bežičnog umrežavanja i omogućit će Ericssonu pristup alatima koji povezuju uređaje na internetu putem 4G ili 5G mreže.

„Mislim da će to našim potrošačima u segmentu poduzeća pružiti priliku za kreiranje novih izvora prihoda”, rekao je šef financija Ericssona Carl Mellander.

Odbio je reći jesu li i druge kompanije zainteresirane za kupnju Cradlepointa.

Američka kompanija bit će najveća Ericssonova akvizicija od 2007. godine kada je kupio dobavljača opreme za podatkovnu mrežu Redback Networks za 2,1 milijardu dolara.

Prošle godine ubilježili su prihode od 137 milijuna dolara, uz bruto maržu od 61 posto.

Transakcija bi trebala biti dovršena prije kraja godine a umanjit će Ericssonove operativne marže u 2021. i 2022. za oko jedan posto. U švedskoj kompaniji očekuju da će preuzimanje početi doprinositi novčanom toku od 2022. godine.

Dodaju da su njihovi financijski ciljevi za 2022. godinu nepromijenjeni. U drugom tromjesečju povećali su prilagođenu operativnu dobit za 15,4 posto zahvaljujući većim prihodima od prodaje opreme za 5G mreže i softvera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.