Evo koji su zagrebački neboderi puni, a koji zjape prazni

Biznis 18. kol 201507:50 > 07:55
Izvor: MorgueFile/ilustracija

Velika ponuda poslovnih prostora novije gradnje u Zagrebu ispraznila je stare nebodere – Vjesnik, Industrogradnja, Zagrepčanka i Chromos zjape prazni ili poluprazni dok su nove zgrade poput Eurotowera, Sky Officea, Zagrebtowera i VMD-a solidno popunjene, piše Tportal.

Cijene zakupa poslovnih prostora stagniraju već godinama pa se tvrtke za isti novac ranije sele u kvalitetnije, novije zgrade, što pak zadaje glavobolje vlasnicima starih zagrebačkih tornjeva.

Traže se dobra cijena i parking. No potražnje gotovo da i nema, što ilustrira to kakvo je stanje na tržištu nekretnina, ali i u cijelom gospodarstvu. Uredi u centru grada i Vukovarskoj ulici još koliko-toliko drže cijenu’, rekao je za tportalDubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja s nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prosječna cijena ureda najviše kategorije u Zagrebu ove godine iznosi od 14 do 15 eura po kvadratnom metru mjesečno. U visokoj klasi kvadrat stoji oko 12 eura, a prosječna cijena u srednjoj klasi varira od osam do 11 eura po metru kvadratnom. Treba napomenuti da je na sve cijene potrebno dodati PDV od 25 posto.

Lani je ponuda uredskih prostora povećana za gotovo 20.000 kvadrata, od čega polovica otpada na solidno popunjeni neboder VMD u Strojarskoj ulici. Preko osamdeset posto kapaciteta popunjeno je i u Zagrebtoweru te Eurotoweru.

Novoizgrađeni Sky Office u Rudešu također je vrlo dobro popunjen, ponajprije zahvaljujući Hrvatskom Telekomu nakon što se preselio iz HOTO tornja u Savskoj ulici. Iako analitičari napominju da je HOTO dobro građen te je na odličnoj lokaciji, on je još uvijek potpuno prazan.

Vedrana Likan, partnerica u Colliers Internationalu, smatra da će se ‘HOTO toranj popuniti čim uđe prvih nekoliko zakupaca te da će mu cijene zakupa prilagođene tržišnoj situaciji omogućiti solidnu popunjenost’.

No što je s Vjesnikom, Zagrepčankom, Industrogradnjom i Chromosovim tornjem? Likan tvrdi da vlasnici moraju uložiti u unapređenje razine kvalitete i opremljenosti, što bi im barem donekle podiglo konkurentnost. Ako ništa drugo, starije građevine mogle bi biti dobra prilika za mlada poduzeća kojima lošija opremljenost ne bi smetala ako bi cijene najma bile privlačne, piše Tportal.