Hrvatski su kampovi drugi najskuplji u Europi: Koliko će to utjecati na sezonu?

Ekonomija 25. svi 202407:25 0 komentara

Hrvatski su kampovi drugi najskuplji u Europi, čak je i Švicarska iza nas. Pokazuje to analiza vodećeg europskog portala camping.info. Unatoč tome samo u svibnju kampovi su ostvarili gotovo milijun noćenja. Naša je riječka ekipa provjerila što o cijenama kažu gosti, a što turistički djelatnici. Znakovito, domaće goste nisu sreli...

Sunce ili hlad. Bazen ili more. Odmor za dušu i tijelu. Tko to može platit’?!

Ako pogledamo cijene, vjerojatno sve manje ljudi, jer Hrvatska je na visokom drugom mjestu u Europi po cijeni kampiranja! Od nas je skuplja samo Italija.

Cijene su to koje se odnose na kamping parcele. Gosti crikveničkog kampa cijenama se ne opterećuju.

“Dvije smo noći ovdje i svaku smo platili 60 eura.

“Smatrate da je to korektna cijena?”

“Da, da.”

“Mi smo u mobilnoj kućici. Smatram da su cijene dobre s obzirom na to što dobivate. Bazen je dobar, pogled lijep, u redu je to.”

A cifre nisu zanemarive. Smještaj u moderno opremljenim mobilnim kućicama, u srcu sezone, doseže i vrtoglavih 290 eura.

“Naša premium parcela uz more za dvije osobe s kamperom je u predsezoni 55 eura, a u punoj sezoni 88, a kao što ste i sami vidjeli naše su parcele pune što znači da su gosti prepoznali naša ulaganja u kvalitetu”, rekla je Paloma Car, direktorica kampa.

“Primijetili smo da su cijene više u odnosu na Francusku. Često odlazimo ondje na odmor i primjećujemo da su cijene više ovdje.”

“Dakle, jeftinije je kampirati u Francuskoj nego ovdje?”

“Tako je.”

No, gušti su gušti…

“Cijene rastu, ali to se događa svugdje. I u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj.”

“Dakle, i dalje je pristupačno kampirati u Hrvatskoj?”

“Da, svakako”, rekao je Alex.

Tridesetak je kampova na otoku Krku. Neki su među najboljima u Europi. U ovom, samo kilometar i pol od mora, cijene su ispod hrvatskog prosjeka.

“U posljednje dvije godine dizali smo cijene, ove godine nismo dizali cijene. Prosječna cijena za četveročlanu obitelj u predsezoni je 43 eura, a u glavnoj sezoni 69 eura”, rekla je Marta Hržić, vlasnica kampa.

Možda jesmo skupi, no kvalitetom su hrvatski kampovi ispred Italije, Francuske i Španjolske. U posljednjih se deset godina u kamping sektor uložilo značajna sredstva.

“Ta naša cijena ogleda se u kvaliteti i stav je našega sektora da nismo preskupi sve dok nudimo pravi omjer za kvalitetu, a brojke koje ostvarujemo i gosti koji nam dolaze, za sada još uvijek dokazuju da smo na pravom putu”, Adriano Palman, kamping udruženje Hrvatske.

Statistike idu u prilog ovim tvrdnjama. U kampovima je ostvareno više od milijun i 500 tisuća noćenja što je rast od 17 posto u odnosu na prošlu godinu. Unatoč tome, stručnjak za turizam Nedo Pinezić, ističe kako se resorti s luksuzno opremljenim mobilnim kućicama ne bi trebali smatrati kampovima…

“Mi još uvijek zovemo kampom, na neki način, nešto što je prestalo biti kamp, a onih malih kampova kojih Francuska ima na tisuće imamo vrlo malo i ti kampovi zadržavaju još uvijek onu pristupačnu cijenu”, rekao je Nedo Pinezić, predsjednik Odbora za turizam PGŽ.

Kamping turizam bilježi dvoznamenkaste stope rasta te bi se hrvatski turistički sektor tom trendu trebao prilagoditi jer bi trka s konkurencijom mogla biti izgubljena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!