Policija objavila što se dosad zna o teškom sudaru vlakova kod Novske

Crna kronika 11. ruj 202214:49 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Policijska uprava sisačko-moslavačka objavila je što se dosad zna o teškom sudaru vlakova kod Novske. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U petak, 9. rujna, oko 21.30 sati, na području Novske u blizini mjesta Rajić, došlo je do željezničke nesreće, odnosno naleta putničkog vlaka na zaustavljeni teretni vlak koji su prometovali iz smjera Okučani – Novska.

VEZANE VIJESTI

Dosadašnjim provedenim kriminalističkim istraživanjem i očevidom kojim je rukovodila županijska državna odvjetnica u Sisku uz stručnu pomoć predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, stručnih osoba hrvatskih željeznica, kao i uz suradnju policijskih službenika, prikupljena su saznanja da je iz za sada nepotvrđenih razloga putnički vlak udario u zadnji dio teretnog vlaka koji je bio zaustavljen na tom dijelu pruge zbog mogućeg kvara.

U željezničkoj nesreći smrtno su stradale tri osobe (starosti 17, 52 i 60 godina), dok je ozlijeđeno 11 putnika koji su putovali putničkim vlakom, a isto tako liječnička pomoć je pružena i strojovođi teretnog vlaka. Dvije osobe su teže ozlijeđene, a devet lakše. Ozlijeđenima je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Nova Gradiška, Općoj bolnici Slavonski Brod i Općoj županijskoj bolnici Pakrac.

Među putnicima u putničkom vlaku nalazilo se i osam državljana Irana, za koje je utvrđeno da su 9. rujna, nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku na području Slavonskog Broda. Nakon provedenog upravnog postupka sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama i Zakonu o strancima izdana su im rješenja o povratku s rokom napuštanja Europskog gospodarskog prostora u roku od sedam dana. Rješenja su im izdana prije željezničke nesreće.

U nastavku očevida na mjestu željezničke nesreće od odgovornih osoba Hrvatskih željeznica pristupilo se micanju i odvoženju dijela teretnog vlaka na kojem nisu nastala oštećenja kao i angažiranja dizalica zbog podizanja uništenih vagona zbog omogućavanja daljnjeg vršenja očevida ali i osiguranja prohodnosti pruge.

Kriminalističko istraživanje je još uvijek u tijeku”, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.