Povijesni slučaj: Dvije države idu na sud jer nisu reagirale na klimatsku krizu

Pixabay - Ilustracija

Europski sud za ljudska prava poslušat će slučajeve protiv Francuske i Švicarske zbog toga što te dvije zemlje navodno nisu poduzele dostatne korake kako bi zaštitile klimu. To je prvi put u povijesti da su vlade nekih zemalja završile na sudu zbog optužbi da nisu reagirale na krizu izazvanu klimatskim promjenama.

Slučaj protiv Švicarske temelji se na prigovorima udruge starijih građana – koji sebe nazivaju “klubom klimatskih seniora” – koji su zabrinuti zbog posljedica klimatskog zatopljenja na njihovo zdravlje i uvjete života, prenosi Al Jazeera.

Optužuju švicarske vlasti za niz promašaja po pitanju klimatske politike, zbog kojih vlada, kako kažu, nije ispunila svoju obvezu da zaštiti život, domove i obitelji građana.

“Ovo je povijesni događaj,” rekla je 64-godišnja Anne Mahrer.

Oko 50 od 2.000 članova kluba otputovat će u Strasbourg na saslušanje, dodala je ona.

Sva izvješća o globalnom zatopljenju u posljednja dva desetljeća pokazuju “da su svi pogođeni”, no starije osobe više od ostalih, pogotovo starije žene zbog rizika po kardiovaskularni i respiratorni sustav, kaže Mahrer. Propali su svi pokušaji da se švicarsku vladu natjera da nešto poduzme, govori.

Klimatski znanstvenici kažu da po život opasni toplinski valovi, poplave, suše i druge ekstremne vremenske prilike postaju sve intenzivnije, češće, a traju i duže zbog zatopljenja planeta.

UN je upozorio da Zemlja ide prema “klimatskoj katastrofi”, a nacije diljem svijeta daleko su od postizanja zadanih ciljeva ograničenja upotrebe fosilnih goriva.

“Ulozi su ekstremno visoki”

Slučaj protiv Francuske podigao je Damien Careme, bivši gradonačelnik Grande-Synthea, predgrađa Dunkirka na sjeveru Francuske. Careme navodi da centralna vlada nije ispunila svoju obvezu da zaštiti život i da je poduzela nedostatne korake da spriječi klimatske promjene.

Dok je bio gradonačelnik, Careme je svoj slučaj podnio francuskom pravosudnom sustavu u ime svog grada, ali i samog sebe, rekavši da zbog klimatskih promjena raste opasnost od poplava koje će uništiti njegov dom.

Francuski najviši administrativni sud presudio je u korist grada protiv centralne vlade još 2021., ali odbacio je individualni slučaj samog Caremea. On je potom taj slučaj podnio Europskom sudu za ljudska prava.

“Ulozi su ekstremno visoki,” rekla je Corinne Lepage, bivša francuska ministrica ekologije i jedna od Caremovih odvjetnica u ovom slučaju. “Ako Europski sud prepozna da neuspjesi u klimatskoj politici krše prava pojedinaca na život… to će postati presedan u svim zemljama članicama, a potencijalno i u cijelom svijetu.”

Europski sud za ljudska prava, čije članice su 46 zemalja koje pripadaju Vijeću Europe, u izjavi prije saslušanja je naveo da Europska konvencija za ljudska prava, temeljem koje sud donosi odluke, ne uključuje pravo na zdrav okoliš.

Ipak, odluka da će saslušati slučajeve temelji se na činjenici da bi poštivanje prava navedenih u Konvenciji moglo biti potkopano životom u zagađenom okolišu.

Treći slučaj, za koji još uvijek nije objavljen datum saslušanja, podnijeli su mladi Portugalci koji tvrde da je toplinskim valovima u Portugalu pridonijela činjenica da deseci zemalja nisu poduzele dostatne korake za sprječavanje klimatske krize, što, kažu oni, ugrožava njihova ljudska prava.

Iako su slučajevi presedan za Europski sud za ljudska prava, protiv vlada su dosad bile podizane optužnice na nacionalnim sudovima.

Godine 2019., nizozemski Vrhovni sud naredio je vladi da sreže emisije stakleničkih plinova nakon pritužbe organizacije za okoliš.

Dvije godine kasnije, sud u Parizu presudio je da je francuska vlada kriva za nečinjenje po pitanju spašavanja klime i naredila joj da plati odštetu, nakon što su tužbu podnijele četiri nevladine organizacije.

Saslušanja u srijedu samo su početak procesa koji će vjerojatno trajati mjesecima prije nego sud donese presude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.