Komentar Đurđice Klancir: Što su nam sve prešutjeli u slučaju Super Konzum?

Ilustracija N1/Saša Ćetković

Zaredala su priopćenja, ali ni Pavao Vujnovac niti Fortenova grupa nisu odgovorili kako to da je upravo Ante Bračić, poslovni ortak Pavla Vujnovca, postao sretan kupac iznimno vrijednog komada tvrtke, a izbjegavaju odgovoriti i koliku mu sada plaćaju najam, odnosno – hoće li možda Fortenova posredno sama otplatiti nekretninu Vujnovčevom ortaku Bračiću.

Nakon što smo objavili tekst u kojem smo ekskluzivno otkrili da je Super Konzum Radnička, iznimno vrijedan kompleks koji se proteže na više od 35 tisuća četvornih metara u centru Zagreba, Fortenova grupa, bivši Agrokor, u kojoj je danas dominantni vlasnik Pavao Vujnovac, prodan Anti Bračiću, Vujnovčevom poslovnom partneru u niz nekretninskih poslova, uslijedile su pisane reakcije i Pavla Vujnovca osobno i Fortenova grupe. Ništa nisu demantirali, samo su pojašnjavali. Ali opet – puno toga nisu odgovorili, niti razjasnili.

Da ne bude zabune, tijekom pripreme teksta uputili smo cijeli niz pitanja Fortenova grupi, s vrlo konkretnim navodima, nismo skrivali što smo otkrili niti dali nerazumno kratak rok, ali dan uoči objave teksta primili smo samo šturu rečenicu iz Fortenova grupe. Da oni “kontinuirano rade na jačanju svoje tržišne i financijske pozicije”, da provode “aktivnosti vezane uz realokaciju i bolje upravljanje kapitalom”.

A onda su nakon objave teksta priopćenja iz ureda Pavla Vujnovca i Fortenova grupe preplavila medije. Između ostalog, naglašavalo se da Fortenova ima ugovornu obvezu, potpisanu prilikom sklapanja nagodbe 2019. godine, prodati nekretnine određene vrijednosti, i da je ta obveza nastala prije nego što je Pavao Vujnovac kupio udjele u Fortenovi.

Kupca Antu Bračića – ni da bi spomenuli

Spominjalo se i javno oglašavanje prodaje nekretnina i u skladu s procijenjenim vrijednostima, te da je “konkretna transakcija odobrena od strane upravljačkih tijela Fortenove i kreditora koji se usaglasio s prodajom i brisanjem hipoteke”, a da “gospodin Vujnovac ima značajan udio u Fortenovi te nitko nije više od njega zainteresiran za poslovnu i financijsku održivost te uspješnost poslovanja cjelokupne Grupacije.“  Sutradan nakon otkrića N1 tumačilo se da je “razduživanje kroz prodaju nekretnina dio strategije Grupe koja je dogovorena i s glavnim kreditorom HSP-om”. No, zar se to ne odnosi na imovinu koja ne služi osnovnom biznisu, odnosno, nije u funkciji? Odakle se izvuklo na bubanj baš ovaj dijamant iz središta Zagreba?

Ono što je stršalo iz svih pisanih obraćanja javnosti bila je činjenica da se nigdje nije spomenulo kupca, Antu Bračića. Ako se javno oglašavalo, a do sada nitko nije uspio zapaziti gdje se i kako oglašavalo, kako to da je kupac ispao baš poslovni partner Pavla Vujnovca izvan sustava Fortenova grupe, poduzetnik vrlo širokog spektra s kojim je Vujnovac gradio golemi hotel u Postiri na Braču i smjera graditi turističke komplekse u Baškom Polju?

Nije li pomalo podcjenjivanje javnosti plasiranje priče da je Fortenova u ovom slučaju samo običan prodavač nekretnine, a Ante Bračić samo običan kupac? Ako je Pavao Vujnovac dominantni vlasnik kompanije, a nesumnjivo jest u uvjetima u kojima je zbog sankcija i neuspjele prodaje udjela blokiran najveći vlasnik, Sberbank, onda se radi o tome da je kompanija u kojoj je on “gazda” prodala izvrsnu nekretninu – njegovom poslovnom ortaku s kojim on kreira neke druge poslovne poduhvate, izvan sustava Fortenove. I nitko nema sumnje oko toga da u Upravi Fortenove sada dominiraju menadžeri koji su lojalni upravo najdominantnijem vlasniku, Pavlu Vujnovcu.

Nema dvojbe, dakle, jesu li svi iz sadašnjeg menadžmenta Fortenove digli ruke za ovo. Kao da bi se netko usudio kontrirati gazdi. No, ostaje crno na bijelo, da je Fortenova prodala jedan od zaštitnih znakova kompanije, biser među svim Konzumovim supermarketima, “krunu preuzimanja Mercatora”, jednom od poduzetnika koji operira u nizu poslovnih projekta vezanih za redistribuciju kapitala kojeg je poduzetnik Vujnovac vješto akumulirao u vrijeme kada je rasla njegova prva kompanija, PPD, na uvozu plina ruskog Gazproma.

Stoga ni traga odgovoru na jednostavno pitanje: Zašto Ante Bračić? Odakle se stvorio upravo Ante Bračić?

A Bračić nam nije htio odgovoriti na ta pitanja mada smo mu dali dovoljno vremena. Ni Fortenova, ni prije, niti nakon objave teksta. Pokušavalo se i pokušava cijeli zahvat prikazati kao najobičniji poslovni zahvat u jednoj najobičnijoj privatnoj kompaniji u kojoj je gotovo nepristojno išta propitivati.

Posao koji je dogovoren unaprijed

Međutim, kada se analizira način na koji je Fortenova grupa, odnosno Mercator-H kao tvrtka kći, prodala Super Konzum Radnička Anti Bračiću, nema dvojbe da je posao dogovoren unaprijed. Da se sjelo, osmislio, a onda i realiziralo. Prvo je Fortenova skinula prethodnu hipoteku, zatim je dogovoreno da će Bračićeve tvrtke dići kredit u slovenskoj banci Sparkasse – tako da založe upravo nekretninu koju kupuje, kompleks u Radničkoj koji se proteže na više od 35 tisuća četvornih metara, s velikim, super uređenim supermarketom i garažama. Bračić je platio za Super Konzum Radnička nešto više od 20 milijuna eura, a kreditom je riješeno više od 15 milijuna – tako da je banka “sjela” na nekretninu. A onda slijedi najbolji dio: Fortenova grupa unajmljuje prostor za daljnje poslovanje Super Konzuma od Bračićeve tvrtke. Drugim riječima, Fortenova sada plaća Anti Bračiću nesumnjivo skup zakup za prostor koji je do jeseni 2022. bio u njezinom vlasništvu.

I o tome ni riječi u svim pisanim priopćenjima koja su odaslana iz ureda Pavla Vujnovca i Fortenova grupe. Mi smo, naravno, to sve lijepo pitali još dok smo radili na tekstu, i Bračića i Fortenovu. Ali odgovora nema.

A što ako je visina zakupa koju Fortenova grupa sada plaća Anti Bračiću upravo negdje u visini njegovih rata za kredit? Ne izgleda li to to kao model pretakanja u kojem će Bračić, Vujnovčev ortak u drugim poslovima, iz Fortenove dobivati novac za isplaćivanje nekretnine koja nepovratno postaje njegovo vlasništvo? Baš kao što su nekada, početkom devedesetih, bivši direktori socijalističkih poduzeća dobivali tzv. menadžerske kredite tako što bi banke za otkup dale kredite direktorima uz upis na imovinu tih istih poduzeća – a onda bi oni postali pravi privatni vlasnici.

Slučaj Super Konzum Radnička, razotkrivanje modela u kojem se iz tvrtke koju je Vlada u vrijeme donošenja lex Agrokora proglasila tvrtkom od nacionalne važnosti – izvlači jedna nekretnina iznimne vrijednosti – da bi se isporučila ortaku novog gazde Fortenova grupe, nije samo priča o jednom intrigantnom poslovnom poduhvatu ili spretnim poduzetnicima. Ona zapravo daje uvid u  funkcioniranje mnogo razgranatije mreže koja drma hrvatskom poslovno-političkom scenom. Ante Bračić je jedan od nekoliko operativaca, nevidljiv javnosti, vlasnik ili suvlasnik u desetak tvrtki koje su rasprostranjene po Sloveniji i Hrvatskoj, pa i šire. Jednim krakom – preko tvrtke Iskraemeco, već je godinama prikopčan na HEP i ubire milijune na unosnom poslu distribuiranja brojila za električnu energiju, a drugim krakom je u nekretninskom biznisu, uglavnom u kombinaciji s Josipom Jurčevićem, bivšim visokorangiranim objavještajcem.

Sve do ovog otkrića činilo se da Pavao Vujnovac ne isprepliće Fortenova grupu sa svojim drugim poslovnim operacijama. A nema gdje ga nema: od energetike do trgovine, prometa, turizma… Možda se očekivalo da će u Forenovi ipak nastupati drugačije, opreznije, zbog specifičnog nasljeđa, zbog mogućnosti da će Vlada, koja je omogućila kreiranje Fortenove nakon lex Agrokora, možda malo više “držati oko” na tome što se i kako radi u Fortenovi. Ali izgleda da nema više nikakvih kočnica, ni ograda, da je i Fortenova ušla u kotao svih Vujnovčevih poslova, u kojem se i njegovi operativci iz sjene počinju pojavljivati kao slučajni kupci baš najboljih „komada“ tvrtke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.