Rade Šerbedžija za N1: Odnos prema Miri Furlan 1991. bio je sramotan!

Kultura 22. sij 202119:18 > 21:554 komentara
Izvor: N1

Mira Furlan, jedna od najvećih hrvatskih glumica, preminula je u Kaliforniji nakon zaraze virusom Zapadnog Nila. Rođena u Zagrebu 1955. godine bila je prvakinja HNK-a, da bi 1991. na početku Domovinskog rata doživjela nepravdu. Postala je politički nepodobna, dobila otkaz te ostala bez stana u rodnom gradu. Sa suprugom beogradskim redateljem Goranom Gajićem u ratnom vihoru budućnost je potražila u Americi gdje je ostvarila niz zapaženih uloga u filmovima i serijama.

Mira Furlan bila je jedna od „najblistavijih umjetnica” na području bivše države. To je, prije svega, objektivna činjenica, kaže Rade Šerbedžija.

VEZANA VIJEST

„Ona je već kao mlada glumica se istaknula nekom posebnom ljepotom, stilom, glumom, pameću, nježnošću, tako da je postala i simbol ženske ljepote i simbol pameti i mudrosti, talenta i talentirane glumice”, rekao je Šerbedžija za N1.

Svećenica svoje umjetnosti, napisala je redateljica Snježana Banović. Predivna, nezaboravna, nesretna.

„Hrvatsko glumište izgubilo ju je odavno, 90-tih, velikim dijelom svojom krivicom i taj gubitak nikada nije pravo nadoknadilo”, napisala je Banović.

Što se to dogodilo ’90., za one koji ne znaju? “Ništa posebno”. Zbog ljubavi je bila u Beogradu, protjerana iz svog Zagreba, dobila otkaz kao prvakinja HNK-a, ostala bez stana – “loša Hrvatica”. ’91. gorko se zahvaljuje svima koji su sudjelovali u hajci.

Furlan: “Ja ne znam drugačije misliti, ne mogu se natjerati da mrzim”

„Ja ne znam drugačije misliti. Ne mogu u svojoj glavi pristati na rat kao jedino rješenje, ne mogu se natjerati da mrzim, ne mogu vjerovati da će oružje, ubijanje, osveta, mržnja, da će gomilanje zla bilo što ikada moći riješiti”, poručila je Mira Furlan 1. studenog 1991. godine.

N1

 

„Mira ama baš ničim, ama ničim nije zaslužila takav odnos prema njoj kakav je ona doživjela ’91. godine, e u tom smislu je sramota, ali za te ljude, ali nju su branili ljudi i kazališni radnici i u Hrvatskoj i Srbiji i svugdje. I filmski i kazališni ljudi”, rekao je Šerbedžija.

VEZANE VIJESTI

No, mrlja na Zagrebu i HNK-u ostaje. „Kolege i redatelji su je se preko noći odrekli, piše novinar Boris Homovec, ”a ljubomorne, netalentirane kolegice jedva dočekale da je mogu zakucati za stup srama.”

Mnoge, kažu, peče savjest što su tada šutjeli.

“Pun sam gorčine zbog svega što smo učinili Miri Furlan…”

“Pišući ove riječi oproštaja, pun sam gorčine zbog svega što smo učinili Miri Furlan i njezinoj obitelji. I stotinama i tisućama drugih obitelji! Adio moja Mira”, oprostio se književnik Velimir Visković na Facebooku.

„Mira je bila kao čovjek, kao osoba, užasno nježna i krhka i ranjiva. Baš zato što je bila tako nježna i ranjiva teško se nosila sa okrutnošću svijeta koji je počesto prepoznavala i više nego drugi trpjela i zbog toga i patila”, kazao je Rade Šerbedžija za N1.

Otišla je, podsjetimo u SAD, nastavila život i karijeru. Vraćala se poslije 2000. da bi glumila na Brijunima. Pa u riječkom HNK-u. U svoj zagrebački teatar – nikad. Nije bila osvetoljubiva, samo istinoljubiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar