“Sigurnom mjestu” glavna nagrada na Festivalu istočnoeuropskog filma

Kultura 13. stu 202208:16 0 komentara
Armin Durgut/Pixsell

Hrvatski kandidat za Oscara, prvijenac Jurja Lerotića "Sigurno mjesto" osvojio je glavnu nagradu u konkurenciji dugometražnih filmova na Festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu, priopćeno je u subotu navečer iz agencije za odnose s javnošću Soonce komunikacije.

Festival u Cottbusu jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, a održava se od 8. do 13. studenoga.

Ovo je inače deveto priznanje Lerotićevu filmu koji je prošli tjedan započeo hrvatsku kino distribuciju. Usporedo s time, nakon izvanrednog uspjeha na festivalima u Locarnu i Sarajevu te priznanja na Zagreb Film Festivalu, kreće na svoju daljnju festivalsku turneju.

Festivalski put će nastaviti u Ljubljani na LIFFE-u – 33. izdanju Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala u Sloveniji, potom na festivalu u Corku u Irskoj i na litvanskom filmskom festivalu SCANORAMA, u sklopu programa Crossing Europe koji uključuje filmove prikazane na istaknutim svjetskim filmskim festivalima poput Berlina, Cannesa i Venecije.

VEZANA VIJEST

Premijeru na području Bliskog istoga i sjeverne Afrike imat će na renomiranom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu, nakon čega odlazi na filmski festival Mannheim-Heidelberg u Njemačkoj i na Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu.

“Ta napeta i moćna drama temeljena na osobnom iskustvu redatelja Lerotića suočava gledatelja s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi”, stoji u najavi filma.

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!