Svako malo javnost na internetu šokiraju objave ljudi koji su godinama čuvali hranu iz fast fooda, a ona se bojom, oblikom, a ni mirisom nije promijenila.
To uvijek izaziva čuđenje, ali i zabrinutost zbog toga što uopće je u tim namirnicama, odnosno kakve sve kemikalije jedemo. Logično razmišljajući, pravi hamburger bi trebao popljesniviti, biti prelavljen raznim bubama ili naprosto istrunuuti – ili ipak ne? U pomno osmišljenom eksperimentu Food Laba, dokazano je kako stvar uopće nije komplicirana, prenosi 24sata.
Naime, J. Kenji Lopez eksperimentirao je s hamburgerom iz Mcdonald’sa te s onim pripremljenim u kućnoj radinosti. No, domaći je hamburger napravio prema recepturi slavnog lanca brze prehrane te naposljetku otkrio da takva hrana ne trune iz jednostavnog razloga – ona je u potpunosti isušena, odnosno u njoj se ne nalazi voda potrebna za taj proces.
Na sličan se način rade krekeri, dvopeci, sušena govedina i slična, trajna hrana.
Burgeri fast food lanaca su mali i tanki, zbog čega je velik omjer površine i volumena. Peku se gotovo do “reš pečenog” na izuzetno vrućim rešetkama, što doprinosi brzom gubitku vlage. Osim toga, peku se u strogim uvjetima i izuzetno visokoj temperaturi koja ubija sve bakterije, potrebne za proces trulenja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.