Vino ne samo je dobrog okusa, nego smo od njega i pametniji.
Ako je vjerovati neuroznanstveniku s Yalea, Gordonu Shepardu, ispijanje vina aktivira sivu tvar u našem mozgu više nego slušanje glazbe ili rješavanje matematičkih zadataka.
Shepard je istraživao vezu mozga i sposobnosti da se interpretira okus vina, a zaključke do kojih je došao objavio je u knjizi “Neuroenologija: Kako mozak stvara okus vina”.
Samo pijenje vina je kompleksan proces koji uključuje nekoliko različitih elemenata: način na koji otpijate vino iz čaše, način na koji se vaš jezik miče, način na koji vaš nos reagira na aromu vina, itd.
Shepard kaže kako je njegovo istraživanje nadišlo samo analiziranje vina i u fokusu imalo one koji piju vino.
“Nije stvar u tome da samo otpijete gutljaj vina i držite ga u ustima. Micanje vina u ustima i gutanje su vrlo kompleksne motoričke radnje”, kaže on.
Mozak igra vrlo važnu ulogu u “dešifriranju” okusa vina. Shepard taj proces uspoređuje s načinom na koji naše oči percipiraju boje.
“Objekti koje promatramo nemaju boje. Stvar je u tome kako svjetlost pada na njih i odbija se od njih. Kada svjetlost “udari” u naše oči, ona aktivira sustave u mozgu koji stvaraju boje. Slično tome, molekule u vinu nemaju okus same od sebe, ali kad stimuliraju mozak, on stvara taj okus, jednako kao što stvara i boje”, objašnjava.
Uživanje u okusima vina, znači, potiče naš mozak na veliku aktivnost. Imajte to na umu u narednim danima.