Hrvati jedu gotovo dvostruko više ugljikohidrata od preporučenog.
Glavninu bjelančevina i masnoća, što je također zabrinjavajuće, dobivaju iz svinjetine, rafiniranih biljnih ulja i životinjskih masti, dok su po konzumaciji ribe na začelju EU, čulo se na današnjem 11. stručnom skupu “Funkcionalna hrana u Hrvatskoj”, koji je organizirao HGK u suradnji s Hrvatskim društvom prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za hranu (HAH).
Nedavno istraživanje HAH-a pokazalo je, naime, kako za glavni dnevni obrok najčešće biramo svinjsko i pileće meso, pečeni krumpir i tjesteninu, pileću juhu, miješanu salatu, bijeli i polubijeli kruh, jabuku te čašu mineralne vode ili piva.
No kako svi danas žele živjeti dulje, zdravije, osvješteniji su i sve educiraniji, puno potrošača okreće se i tzv. funkcionalnoj ili “superhrani” (bobičastom voću, maci, kvinoji, amaranthu, prosu…), za koju je dokazano da ima zdravstvene prednosti koje smanjuju rizik od bolesti poput dijabetesa, različitih kardiovaskularnih i malignih bolesti, te uzima sve veći dio hrvatskog maloprodajnog tržišta, piše Vecernji.hr
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.