Pitanja koja muče žene prilikom posjeta ginekologu, a srame ih se postaviti

Lifestyle 25. ruj 201908:16 > 08:41
Izvor: Ilustracija

Mnogim je ženama neugodno kod ginekološkog pregleda, ne zbog eventualne boli, već zbog brojnih pitanja koja im se motaju po glavi, a nikako da se osmjele i postaviti ih svom ginekologu.

Ginekolog Joachim Pömer vodi privatnu ginekološku ordinaciju u Linzu u Austriji, za magazin Vice odgovorio je na pitanja koja možda zanimaju i vas, ali ih nikada niste postavili svom ginekologu.

Koliko pacijentica se brije prije nego što dođu kod ginekologa?

“U jednom istraživanju piše da preko 60 odsto žena redovno brije svoje intimne zone. Ne mislim da će žena ako se inače ne brije to promijeniti samo zbog posjeta ginekologu. Neke žene nam dolaze zbog hitnih problema, što nikad nije dobra prilika za brijanje. To zapravo nije ni važno”, kaže ginekolog.

Ometaju li vas stidne dlake u poslu?

“Ne, odstranjivanje stidnih dlaka je samo pitanje ukusa. Žena može sama odlučiti želi li to uraditi, ili se konzultira s partnerom, ali ne mora brinuti što će njezin ginekolog misliti o tome. Tek kada moramo operirati može postati bitno da se odstrane dlake, ali ako se ona sama nije obrijala, mi ćemo to uraditi za nju”, objašnjava Pömer. 

Je li točno da stopala vaših pacijentica često mirišu neugodnije od njihovih najintimnijih dijelova?

“To vam je kao kad idete kod zubara, prije toga ćete oprati zube. Tako se i žene obično istuširaju prije nego što dođu kod mene i ništa im ne fali. Zdrava žena ne miriše neugodno iz vagine. Posebno intenzivna intimna higijena čak zna biti kontraproduktivna. Viđamo vaginalne gljivice kod žena koje su tijekom dužeg vremena koristile specifične proizvode za čišćenje vagine. Voda je dovoljna da ona bude čista i uvijek bih zdravoj ženi preporučio da je samo ostavi kako jeste. Ako žena tamo miriše loše, to je obično zato što ima nekakvu infekciju. Moj posao je da se potrudim da je se riješi! kazao je dr. Joachim Pömer za Vice.

Što je najapsurdnija stvar koju ste naučili o seksu radeći svoj posao?

“Naučio sam da nema ničeg apsurdnog u vezi seksa koji je dobrovoljan. Ne brinite o tome što drugi ljudi mogu misliti i samo radite ono što želite raditi. Naravno, dok je to što radite sporazumno, i ne podrazumijeva ništa nezakonito”, kazao je ginekolog.

Je li vas je ikada uzbudila žena koja se skidala pred vama na poslu?

“Ne. Pacijentice dolaze kod mene jer mi vjeruju. Možda zvuči kao nešto u što je teško povjerovati, ali morate biti u stanju isključiti svoju seksualnost. Ja to na svom poslu mogu”, kaže doktor.

Kako izgleda kad naletite na pacijenticu u trgovini?

“Pozdravim je. Ako situacija to dozvoljava, popričamo malo, a ako su sa mnom supruga i sin upoznat ću ih s njom. Nikada ne pričam o svom poslu sa suprugom jer su problemi mojih pacijentica povjerljive prirode. Ali ako naletim na neku pacijenticu koja spomene da ima neki problem, može tu i tada zakazati pregled. No neću u detalje pričati o tome na ulici ili u javnosti”, naglasio je ginekolog.

Jeste li ikada spavali sa ženom i pomislili: Stvarno bi trebala otići na pregled?

“Kao što na poslu isključim svoju seksualnost, privatno isključujem svoj posao. Oženjen sam i volim svoju ženu. Kad bih primijetio da tijekom ili njene trudnoće nešto nije u redu, rekao bih joj to. Ali to je zato što smo u vezi, to nema nikakve veze s mojim poslom”, kaže dr. Pömer.

Što vaša žena misli o vašem poslu?

“Bila je isprva malo pod stresom. Mnogi doktori koje znamo su razvedeni zato što ne provode dovoljno vremena sa svojim obiteljima. Bila je čak i malo nesigurna po tom pitanju, jer nije znala kako mi je da po čitav dan gledam polugole žene. Sada više nema nikakav problem s tim. Čak preporučuje svojim prijateljicama da dođu kod mene kad žele pregled. Mislim da je to najbolji dokaz povjerenja koji vam supruga može pružiti”, rekao je dr. Pömer.

Možete li lakše pronaći G-točku od drugih muškaraca?

“I dalje se vodi polemika postoji li ona uopće. Liječnici tvrde da su je pronašli na prednjem zidu vagine, nekoliko centimetara iznad uretre, gdje ima mnogo nervnih stanica. Tamo ima i žlijezda koje se mogu stimulirati. Dakle, da, mi ginekolozi doista mislimo da ju možemo pronaći” zaključio je dr. Pömer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.