Gorka je najslađa: Otkrivamo i više nego dobre razloge da iz kave izbacite šećer

Lifestyle 10. stu 201911:22 > 11:26
Unsplash (ilustracija)

Pijete li zaslađenu kavu, svome tijelu radite više štete, no što mislite.

Za mnoge od nas dan ne može početi bez kave, što i nije loše. Naime, kava se, u umjerenim količinama, smatra zdravim napitkom. Bogata je vlaknima i pomaže prevenirati dijabetes te bolesti srca.

No, postoji nešto u vezi s kavom što nije dobro, a to je šećer. Pijete li zaslađenu kavu, svome tijelu radite više štete, no što mislite. Šećer usporava metabolizam, izaziva upale u organizmu i podiže razinu šećera u krvi što nakon prvotnog podizanja energije dovodi do njezinog drastičnog pada, unutar samo nekoliko sati. Osim toga, šećer potiče nakiupljanje vode u organizmu, loše djeluje na kožu koja postaje suha i umorna, dok kava sama po sebi ima odličan učinak na kožu. Pijemo li crnu, mlaku kavu, koža će postati blistava i zategnuta.

Prosječni kavopija dodaje tri žličice šećera u šalicu kave, što je puno više od preporučene količine, piše portal QCosta Rica.

Prema Američkoj udruzi za zdravlje srca, žene ne bi smjele prekoračiti dnevnu dozu šećera od šest žličica, a muškarci devet. Kada bi kava bila jedini izvor šećera koji dnevno unesemo u sebe, tri žličice po šalici ne bi bile problem, no nije tako.

Šećera ima svugdje jer je konzervans, čak i u namirnicama i u jelima u kojima ga ne očekujemo.

Čime sladiti kavu ako ne šećerom?

Najbolje bi bilo prijeći na gorku, crnu kavu. Iako je riječ o jutarnjem ritualu koji je teško mijenjati, kada se jednom naviknete na nezaslađenu kavu, slatka vam više neće biti privlačna. Otkrit ćete koliko sama kava, ako iz nje izbacite i mlijeko, ima bogat okus.

No, ukoliko to nije opcija, postoji nekoliko zdravijih zamjena za šećer.

Cimet vrlo učinkovito zamjenjuje šećer, a i napicima i hrani obogaćuje okus. Koristite li cejlonski cimet, činite veliku stvar za zdravlje jer je riječ o nutritivno bogatoj namirnici i jakom antioksidansu. Cejlonski cimet smanjuje upale u organizmu (dok ih šećer pojačava), snižava šećer u krvi, pomaže kod mršavljenja, loše probave, potiče cirkulaciju i jača imunitet.

Stevija je prirodna zamjena za šećer, do 400 puta slađa od njega, no bez kalorija. Riječ je o derivatu biljke koja raste Paragvaju. Zanimljivo je da se u toj zemlji stevija od davnina koristi za dentalnu higijenu jer uništava karijes. Vjeruje se i da ima antikancerogeni i antiupalni učinak, piše RTL.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram