Cvijeće za groblje: Koju boju i vrstu odabrati za blagdan Svih svetih?

Lifestyle 29. lis 202008:16 > 08:20
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Cvijeće se od pamtivijeka koristilo kao emocionalni simbol, odnosno znak pažnje kojim smo nekome pokazali svoju naklonost i ljubav i to ne samo romantičnu, već i obiteljsku i prijateljsku, ali i žaljenje za preminulima.

Simbolika cvijeća seže daleko u povijest, još u 12. stoljeće, kada su Kinezi i Japanci već naveliko usavršili tehniku tumačenja cvjetnih poruka. U Europi se cvijeće počelo darivati tek u 18. stoljeću, kao i nositi na grobove preminulih kako bismo čak i nakon njihove smrti pokazali da mislimo na njih. Cvijeće za groblje također nosi određenu simboliku, a najčešći izbor su krizanteme, ljiljani ili pak margarete.

Najbolje cvijeće za groblje

Kako se za određene životne situacije poklanja određeno cvijeće, tako se i na groblje nosi cvijeće ovisno o tome idete li na sprovod ili pak uređujete grob vaših preminulih za blagdan Svih svetih, Božić, Uskrs i druge blagdane i godišnjice.

Cvijeće za blagdan Svih svetih

Ovaj blagdan slavi se još od 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima. Danas ga slavimo kako bismo se prisjetili onih koji više nisu s nama i odali im počast. Za dan Svih svetih na grobovima obično se mogu vidjeti raskošne margarete, simpatične i šarene tratinčice (gumbeki), ukrasni kelj ili pak elegantne krizanteme. One su jedno od rijetkih vrsta cvijeća koje cvjeta u hladnije razdoblje.

Upravo zbog toga što rastu prije zime, u Europi simboliziranu prolaznost, žaljenje i odlazak duša na drugi svijet.

Ovisno o boji mogu simbolizirati i druge osjećaje: tako crvene znače ljubav i strast, žute zanemarenu ljubav i tugu, bijele odanost, a ljubičaste dobre želje. Uz cvijeće na groblje se nose i lampioni kojima simbolično osvjetljavamo put mrtvima kako bi lakše prešli na drugu stranu.

Cvijeće koje se nosi za Božić

Kao što se za Božić vješaju adventski vijenci na ulazna vrata, njima možemo ukrasiti i grobove naših preminulih. Kako bi dulje trajali, izbjegavajte ih kititi cvijećem koje brzo vene. Umjesto njega vijenac ukrasite češerima, borovim grančicama, mašnicama i kuglicama u tipičnim božićnim bojama – crvenoj, zelenoj i zlatnoj.

Osim vijenca na grob možete odnijeti i tradicionalni božićni cvijet – božićnu zvijezdu.

Cvijeće za Uskrs i druge blagdane

Uskrs simbolizira ponovno rođenje, sreću i buđenje prirode pa bi i cvijeće koje nosimo na groblje za taj blagdan trebalo biti u veselim bojama i simbolizirati dolazak toplijeg razdoblja.

Posebno simpatični su aranžmani u pletenim košaricama koje možete ukrasiti ružama, tulipanima, jaglacima, zvončićima, šafranima, ali i ukrasima u obliku jaja i uskršnjeg zeca.

Cvijeće koje se uzima za sprovode

Na sprovode donosimo aranžmane kojima izražavamo naš odnos prema pokojniku, a oni obično sadržavaju i traku s posljednjim pozdravom. U aranžmane za sprovode se stavljaju elegantne kale i ljiljani koji simboliziraju odlazak duša u raj, a na grobove tek preminulog mogu se staviti i ruže, margarete, gerberi, anthurium i drugo cvijeće.

Važno je zapamtiti da se tip i boja cvijeća biraju ovisno o spolu i životnoj dobi preminule osobe pa se tako za starije uglavnom nose tamnije boje cvijeća, a za mlađe svjetlije. Za žensku osobu bira se cvijeće crvene, ljubičaste ili narančaste boje, dok se muškarcu nosi plavo, zeleno, crveno ili pak cvijeće u smeđim tonovima.

Cvijeće kao simbol

Svako cvijeće za groblje i blagdane nosi određenu simboliku. Kako bi vam bilo lakše izabrati prigodno, donosimo što predstavlja svaka vrsta:

anthurium – duboka ljubav

božur – čast, bogatstvo

gerber – čistoća

hortenzija – srdačnost

jaglac – čistoća, milost

kala – luksuz, elegancija

karanfil – žuti predstavlja prijezir, bijeli talent, šareni odbijanje, ostale boje fascinaciju ili ljubav

krizantema – ljubav, iskrenost

ljiljan – ljepota, sreća

margarete – optimizam, zdravlje, dug život

orhideja – ljubav, romantika, žudnja

ruža – ljubav, strast

tratinčica (gumbek) – ljubav, vjernost, skromnost

tulipan – crveni je ljubav, žuti prijateljstvo, ljubičasti vjernost

zvončići – postojanost

zumbul – sjeta, postojanost

Što simboliziraju boje cvijeća?

Boja, baš kao i vrsta cvijeća, također ima svoju simboliku:

crvena – označava strastvenu ljubav, požudu, hrabrost, ali i moć

bijela – simbolizira čistoću, mir, spokoj, nježnost, mekoću, ponovno rođenje i duhovnost

žuta – iako je neki vežu uz ljubomoru, žuta boja cvijeća obično označava prijateljstvo, sreću i radost

ljubičasta – simbolizira ponos, uspjeh, eleganciju i divljenje

ružičasta – sreća, mladost, veselje, ljepota, nevinost

zelena – optimizam, obnova, zdravlje

plava – smirenost, vedrina, želja za oprostom

narančasta – toplina, entuzijazam, optimizam, snaga

Koje god cvijeće odaberete, nećete pogriješiti jer je najbitnija namjera i ono što osjećate u vašem srcu!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.