Kulinarske savjete i trikove pronaći ćete u svim kutovima interneta, od profesionalnih kuharskih stranica preko TikToka i Instagrama, a dobit ćete ih i od brojnih članova obitelji. No, kako znati koji je savjet dobar, kojem se može vjerovati?
Budući da nitko tko se profesionalno ne bavi time, nema vremena za kulinarske škole i godine usavršavanja u kuhinji, poslušajte savjete profesionalnih kuhara što ne smijete raditi u kuhinji!
Ne perite piletinu (niti bilo koju drugu perad)
Kuhari tvrde da ne samo da ispiranjem piletine nećete uspjeti ubiti bakterije, nego ćete vjerojatno dobiti kontraefekt i raširiti bakterije po ostatku kuhinje. Osim toga, navlažit ćete kožu mesu pa zbog toga, ako je pečete, neće ispasti hrskava.
Ne pretjerujte s jačinom vatre
Ako vam je tava pregrijana, meso će odmah pobijeljeti. Peći i treba na jačoj vatri, no ne prejakoj. Kad stavljate meso ili povrće na pečenje, ono treba početi cvrčati, a ne gorjeti.
Ne stavljate na vatru meso direktno iz frižidera
Meso bi uvijek trebalo ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 10 do 15 minuta prije pečenja. Tako će se i bolje termički obraditi.
Spalite šećer, nemojte ga “zasmeđiti”
Mnogi u želji da impresioniraju desertom poslužuju primjerice Crème Brûlée sa šećerom na vrhu tek lagano karameliziranim, a tu ne treba štedjeti, savjetuju kuhari. “Crème brûlée” doslovce znači spaljena krema. Izgoreni šećer daje lijepi gorkasti kontrast slatkoj kremi.
Ne pritišćite pljeskavice dok se peku
Pljeskavice nikad ne bi trebalo pritiskati dok ih pečete jer će tako iz njih iscuriti sav sok zahvaljujući kojem ostaju sočni.
Ne pecite svježe izrezane krumpiriće
Ne bacajte tek izrezane krumpire u kipuće ulje jer su oni još puni vode pa će se vjerojatno samo spržiti. Umjesto toga ih nakon rezanja stavite na sušenje na nekoliko sati. Razlika će biti osjetna!
Ne gnječite češnjak
Premda gnječenje češnjaka zvuči kao ušteda vremena i živaca, upravo je suprotno. Ako ne želite da vam prsti smrde po češnjaku, ubacite ga u mikser i tako usitnite prije kuhanja.
Ne treba vam ulje dok kuhate tjesteninu
Možda ste čuli da ako dodate ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina, ona se neće lijepiti. No, to nije slučajno ako još niste provjerili, nego samo bacanje ulja.
Ne dodajte sol u marinadu
Greška koju rade i mnogi iskusni kuhari je dodavanje soli u marinadu. Međutim, sol upija vlažnost i ako je dodate previše, ostali okusi mogu nestati i isušiti meso.
Ne miješajte previše rižu
Kad kuhate rižu, pustite je na miru! Nakon što dodate vodu riži, protresite je ili lagano promiješajte, a onda je ostavite dok se ne skuha, piše EatThis.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.