U moru namirnica, bilo u trgovinama ili na tržnicama, ponekad je doista teško prepoznati one svježe. No, neki trikovi ipak postoje, nemojte ih zanemariti.
1. Losos
Koliko god zvučalo čudno, svježa riba ne bi trebala imati jako izražen riblji miris. Ako to osjetite, riba vjerojatno nije svježa. Još jedan znak svježine je boja. Riba lososa koja se uzgaja na farmi obično je svijetloružičaste boje, dok divlja riba obično ima tamnije nijanse. Ako na površini ribe postoje sive ili smeđe mrlje, to znači da je riba već duže vrijeme pohranjena.
2. Datulje
Svježe datulje se mogu smežurati, ali ne previše, a ne bi trebale biti ni previše žilave. Suho voće je najbolje ako izgleda mesnato i ima blago sjajnu kožu. Ne smiju imati kristale šećera ili bijele mrlje, jer to ukazuje da je propadanje već počelo.
3. Češnjak
Ako ima previše izražen miris, vjerojatno je star ili je pogrešno skladišten. Ako je svjež treba imati blagi miris.
4. Cikla
Kada kupujete ciklu, odaberite onu sa zelenilom. Ali, nije uvijek moguće pronaći takvu ciklu, zbog čega morate paziti na veličinu i korijen povrća. Bolje je odabrati ne preveliku ciklu bez previše dlake na repu.
5. Avokado
Sve izražene mrlje koje se razlikuju od glavne boje ukazuju na to da nešto nije u redu s plodom. Najbolje je izbjegavati avokado s tamnim mrljama jer je to često znak da je započeo proces truljenja. Također možete pritisnuti područje pored peteljke – ako ga možete probosti prstom, plod je vjerojatno prezreo.
6. Šipak
Oblik ploda ne bi trebao biti idealan krug, već bi trebao biti uglast, jer su glatkoća i čvrstoća kožice također pokazatelji zrelosti.
7. Limun
Dobar se limun može prepoznati po težini i debljini kore. Tanka kožica i rupica na mjestu gdje je nekad bila stabljika s mini linijama su znak dobrog limuna, piše 24sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.