Banane vrlo brzo zriju jer, kao i brojne druge vrste voća, ispuštaju plin etilen. Etilen je biljni hormon koji se oslobađa i uzrokuje sazrijevanje plodova, poput banana. Avokado, rajčica i krumpir su namirnice koje ispuštaju etilen tijekom sazrijevanja i uvijek ih treba skladištiti odvojeno od proizvoda osjetljivih na etilen (poput luka i mrkve).
Ako kupite banane na početku tjedna i želite da vam potraju do kraja tjedna, a da ne istrunu, to možete postići uz jedan jednostavan trik.
Naime, plin etilen banane ispuštaju kroz vrh stabljike, odnoso kroz samu peteljku. Komadić plastične folije omotajte oko same peteljke banane i tako ćete spriječiti solobađanje ovog plina. Ako ne možete čvrsto omotati foliju, stegnite je gumicom, piše Eat this. Ne samo da će vam tako banane ostati dilje svježe nego ćete spriječiti da brzo pocrne i istrunu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!